Predstavljeni rezultati uspješnog rada Ministarstva privrede TK, koje je proglašeno najproaktivnijim u regiji

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona rezimiralo je prvu godinu postojanja današnjom prezentacijom ostvarenih rezultata i investicionih mogućnosti TK. U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, lokalnih zajednica, javnih preduzeća i ustanova, privrednih subjekata, obrtnika, udruženja poslodavaca, nevladinih organizacija i medija predstavljene su ključne aktivnosti na unaprjeđenju poslovnog ambijenta i stvaranja novih radnih mjesta.

Ministarstvo privrede TK  počelo je sa radom u januaru 2018. godine s fokusom na značaj privrede za cjelokupan razvoj TK, uz opredjeljenje ka poboljšanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih radnih mjesta i osiguranju privrednog razvoja.

Na današnjoj prezentaciji osvrnuli su se na brojne projekte koji su obilježili ovu godinu, ali i nagovijestili planove za narednu godinu, a pohvalili su se međunarodnom saradnjom, projektom Pametne škole, partnerstvima sa Institutom za zavarivanje, prvom Međunodarnom sedmicom inženjerstva u BiH, Agencijom za multimediju Fejm, te mnogim drugim.

Za novi resor u Kantonalnoj vladi, protekla godina je veoma uspješna, a proglašeno je  i najproaktivnijim ministarstvom u regiji.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je da je spomenuto Ministarstvo ispunilo ciljeve sadržane u Reformskoj agendi Bosne i Hercegovine i Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016 – 2020.

Ocijenio je, da je ovo značajna prezentacija, kako bi ovo ministarstvo kao novi resor predstavilo  sve ono što je urađeno u 2018. godini.

Mislim da je urađeno dosta dobrih stvari i projekata. Na današnjoj prezentaciji imali smo priliku da vidimo, koji su to potencijali koji pružaju razvojnu šansu za TK. Kada vidimo koji su to resursi i potencijali za razvoj prvrede TK, imamo čime da se pohvalimo u 2018.godini. Mnogo je razvojnih potencijala, da sam i sam iznenađen nekim stvarima koje sam čuo danas, kazao je Suljkanović.

Izrazio je zadovoljstvo  onim što je Ministarstvo privrede TK uspjelo uraditi u 2018. godini, podsjetivši da su  realizovane  normativne i programske aktivnosti, prije svega na poboljšanju pravno-regulatornog okvira,  ističući javno-privatno parterstvo, kao jedan, do sada, neiskorišten resurs za razvoj TK.

Ponosni smo na projekat pametne škole, unaprijedili smo uslove za strane investitore, što bi trebalo dati vidljive rezultate u 2019. godini, poručio  je premijer TK.

Ministar privrede TK,  Osman Puškar govoreći o zakonskim rješenjima  podsjetio je na nekoliko zakonskih i podzakonskih rješenja, od kojih  ističe Zakon o javno – privatnom partnerstvu, koji nudi potencijal za udruživanje snaga privatnog i državnog sektora, pri čemu će oba sektora imati određene benefite, a građani dobiti kvaliteniju uslugu.

Cilj ove današnje prezentacije je da pokažemo šta smo za godinu dana uradili,  da se naš rad učini transparentnim, da građani vide kuda je otišao njihov novac i šta smo mi, kojima su oni dali povjerenje, zapravo uradili u protekloj godini. Mi smo uspostavili novo ministarstvo,  koje će imati funkcije menadžerskog tipa, koje će ići u pravcu razvojnih projekata. Sa novom menadžerskom postavkom i uspostavljenim sistemom funkcionisanja, Ministarstvo će projekte dovoditi do kraja, a ne ostavljati ih da budu samo slovo na papiru, izjavio je ministar privrede TK, Osman Puškar.

Napomenuo je da je danas predstavljen i efikasan tim ovog ministarstva, koji je vodio sve procese tokom godine na izmaku.

Naglasio je da je zabilježeni porast zaposlenosti.

-Iako je zbog odlaska velikog broja pogotovo mladih ljudi, jako teško mjeriti parametre koji govore o zaposlenosti. Zato se nadam da će intelektualna zajednica da radi skupa s nama i u skladu s našim aktivnostima da kreira javne politike u relevantnim oblastima, kako bismo u neko dogledno vrijeme neutralizirali razloge zbog kojih mladi odlaze iz BiH, a to su svakako korupcija, socijalna situacija… Siguran sam da  će TK na taj način imati dobru perspektivu“, poručio  je  Puškar.

Među najznačajnijim aktivnostima Ministarstva privrede i Vlade TK je i uvezivanje radnog staža  radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali zbog neuplaćenih doprinosa i pripadajućih poreza, nisu mogli da ostvare  ovo pravo.

Uspješno se realizira i projekat međudržavne saradnje „Pametne škole“ finansiran u okviru IPA – INTERREG međunarodnog programa.

Prezentacija je upriličena u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.

(fejm.ba)