Predstavljen roman ‘Proždiranje’ tuzlanskog autora Almira Alića

Kako navode organizatori promocije, ritmičnom promjenom perspektive glavnih likova postiže se gotovo filmska atmosfera za porodičnom trpezom kao tipičnim bosanskim mizanscenom, gdje bogati slijedovi hrane pokušavaju prikriti životne frustracije glavnih likova i tužnu spoznaju dijametralne različitosti karaktera kod članova istog genetskog koda.

Govoreći o novom Alićevom romanu, promotor dr. Sead Nazibegović, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, naglasio je da “unošenje kolokvijalnih riječi u leksiku doprinosi samoj uživljenosti čitatelja u tekst, te se kroz vokabular aktera svako može pronaći u ovoj priči“.

– Autor se vješto poziva i na politiku koju upisuje u svoj tekst mada suštinski, roman progovara o funkcioniranju jedne sasvim obične porodice, sa svim problemima, nedaćama i neslaganjima sa kojima se jedna porodica nosi i susreće – zaključio je promotor Nazibegović.

Almir Alić dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada u Bosni i Hercegovini i regiji. Među njegovim najčitanijim radovima su knjige “Boa u kokošinjcu“, “Soliter Titanic“, “Godina pacova“ i “Volim crtati velika crvena srca“. Objavio je i niz kratkih priča, radio drama te učestvovao na brojnim književnim radionicama i festivalima. Član je Međunarodnog P.E.N. kluba u BiH, Društva pisaca u BiH i Društva pisaca TK. Posebno se ističe njegov književni aktivizam u približavanju mladima važnih tema vezanih za procese tranzicione pravde u regij.

Nakon tuzlanske, do kraja godine očekuju se promocije spomenutog Alićevog romana u Sarajevu i još nekoliko regionalnih centara, piše Fena.