Predstavljen projekat „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“

U Gradskoj upravi Tuzle predstavljen je projekat „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“ koji je podržan od Evropske Unije , a odobren od Međunarodne organizacije rada i realizuje se u okviru lokalnog partnerstva za zapošlljavanje Tuzle. Cilj projekta je jačanje kapaciteta nezaposlenih osoba za pokretanjem vlastitih biznisa te transformacije ponude i potražnja radne snage u gradu Tuzli provođenjem programa stručnog usavršavanja za deficitarna zanimanja.
Potpisan je Sporazum o partnerstvu između članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje Tuzla koju čine: Grad Tuzla, JU Služba za zapošljavanje TK, Kantonalna privredna komora Tuzla, Udruženje trenera CEFE u BiH , ustanove obrazovanja i privrednici sa područja Tuzle.
-Realizacija predstavljenog projekta je jačanje postojećih poslovnih subjekata i zapošljavanje što većeg broja mladih ljudi i žena. Ovaj projekat čine nezaposlene osobe iz Tuzle, a projektne aktivnosti su posebno usmjerene na ranjive kategorije građana, za nezaposlene mlade osobe starosti od 35 godina i nezaposlene žene.Očekujemo da će projektnim rezultatima obuhvatiti do 120 nezaposlenih osoba, od čega je planirano pokretanje minimalno 15 novih biznisa i zapošljavanje minimalno 30 nezaposlenih osoba-istakao je gradonačelnik grada Tuzle, Jasmin Imamović.
Kako je istakao potpisnik sporazuma Emir Tanović koji je vlasnik pekare , imamo  manjka pekara jer svi odlaze u inostranstvo da rade, a škole ne školuju ta zanimanja nove kadrove, tako imamo mogućnosti da obučimo nove kadrove i pružimo im budućnost u ovom sektoru , ističe Tanović koji se školovao u Gradačcu.
Predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret Kikanović ističe da je komora spremna da uradi zajedno sa partnerima u ovom projektu i da donesemo nova zapošljavanja, osim pekara i konobara, dobiti će priliku i oni koji žela da se prekvalifikuju u zanimanja zidara, inženjera elektrotehnike , zavarivače..
-Priliku za stručno osposobljavanje dobiti će 60 polaznika, polovinu bi trebali dobiti posao kod privrednika koji su iskazali potrebu za takvim kadrovima .Ciljna skupina je 35 godina , za drugu liniju podrške kroz ovaj projekat obuhvati ćemo 60 nezaposlenih žena kroz linije edukacije, certificiranih programa od ideje do biznisa plan- ističe Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj , poduzetništvo i privredu.
Direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla, Nihad Zahirović ističe, da za zanimanje asfaltera je zadužena Mješovito srednja građevinsko geodetska škola Tuzla koja već godinama nastoji školovati deficitarne kadrove .Osobe koji odabiru svoje stručno zanimanje moraju proći kroz ovaj projekat, kako bi bili konkurenti na tržištu.
Služba za zapošljavanje TK provodi razne programe u cilju smanjenja nezaposlenih u TK-istakao je Fahrudin Mustafić, direktor JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
Projekat provodi Grad Tuzla sa 16 partnera koji čine Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla, potpisali su sporazum o partnerstvu za provedbu projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“.Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla je jedno od 20 uspostavljenim  u zemlji u okviru projekta , podrške Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, kojeg Evropska unija finansira sa 4 miliona
EUR-a, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).
 

Duška REBIĆ