Predstavljanje poslovnih ideja mladih poduzetnika Tuzle

U Sali za sjednice Gradskog vijeća Tuzle (zgrada Grafičara) održano je predstavljanje budućih mladih poduzetnika Tuzle. U ovoj fazi projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzle“ koje realizuje partnerstvo za zapošljavanje, svoje poslovne ideje predstavilo je 10 učesnika pred Komisijom za ocjenu poslovnih poduhvata i poslovnih planova, a nakon ocjenjivanja za najbolje je obezbijeđena finansijska podrška za početak i razvoj poslovanja u Gradu Tuzli.

Projekat se realizuje u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, a finansira Evropska unija. Kroz ovaj projekat će biti obuhvaćeno 120 mladih nazaposlenih osoba kojima će se pružiti prilika prekvalifikacija i stručno usavršavanje za poznatog poslodavca.

Druga linija je da 60 mladih nezaposlenih osoba dobije priliku za razvoj poduzetničkih ideja. Ovo je drugi krug ovog procesa kada se prezentuju dobre poslovni planovi, pod mentorstvom stručnih osoba, koje su razvijale metodologije razvoja ideja u poslovni plan, a ukupno su učestvovale 32 osobe.

Komisija će saslušati prezentaciju poslovnih ideja, te ih ocijeniti. Onima koji budu najbolji, njih minimalno pet, a ukoliko ih bude i više bit će podržani iz sredstava budžeta ovog projekta do 6.000 KM.

Za one ideje koje budu podržane kroz ovaj projekat, a odluče da registruju svoju djelatnost bit će podržani iz budžeta Grada Tuzle kroz projekat „Siguran start“. Grad Tuzla svake godine podržava osobe koje su registrovale svoju djelatnost u toj ili protekloj godini iz Budžeta i na takav način se podržavaju mladi.

Protekle godine Grad je podržao 179 osoba, od toga broja 84% su bili mladi poduzetnici.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzle je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta „Podrške Evropske unije lokalnim partnerstvu za zapošljavanja –Faza II (Lep II) kojeg Evropska unija finansira sa četiri miliona eura.

D. Rebić