Predstava „HANKA“ dvostruki pobjednik 50. Festivala „FEDRA 2022“

Predstava „Hanka“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja čija je premijera realizovan au martu 2022. godine u čast obilježavanja 18 – te godišnjice Mladih Tuzle. Predstava je ove godine zadovoljila kriterij selekcije i bila dio takmičarskog programa jubilarnog 50. Teatarskog festivala Bosne i Hercegovine „FEDRA“ Bugojno, 2022.

U Bugojno je otputovala ekipa od 50 ljudi čime je JU KSC Bugojno, Organizatorima festivala, simbolično upućena čestitka za uspješnu realizaciju 50 – tog festivala. Nakon oduševljenja publike, izuzetno pozitivnih mišljenja stručnog i žirija publike na okruglom stolu, predstava je, na sinoć završenom festivalu, proglašena za dvostrukog pobjednika Festivala. Predstava je dobila:

  • Grad Prix – Najbolja predstava u cjelini po ocjeni stručnog žirija (Slađana Zrnić, Dragana Komadina i Aldin Omerović) – Bugojanska maska

  • Najbolja predstava u cjelini po ocjeni žirija publike

  • Adnan Mujkić, nagrada na najbolju režiju

  • Belma Huseinefendić, nagrada za najbolju mladu glumicu.

Učesnici u predstavi sve nagrade posvećuju svim ženama i djevojkama koje se na bilo koji način bore sa nasiljem nad ženama i djevojkama ili nasilju u vezama mladih, navodi se u saopštenju za javnost Pozorišta mladih Tuzle.