Predstava ‘Bure baruta’ na ‘Tuzlanskim pozorišnim danima’

U okviru Glavnog programa ‘Tuzlanskih pozorišnih dana 2018.’ u Narodnom pozorištu Tuzla za danas je najavljeno izvođenje predstave ‘Bure baruta’ prema tekstu Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra i Skoplje Film Studija.

Ovogodišnji ‘Tuzlanski pozorišni dani’ traju od 17. do 27. novembra, a bit će izvedene predstave iz Tuzle, Vršca, Banje Luke, Zenice, Skoplja, Pečuha, Šabca, Osijeka, Vinkovaca i Sarajeva.

Predstava istovremeno opominje i podsjeća da nije važno ko je počeo, nego da je neophodan heroj koji će prekinuti spiralu nasilja u kojoj se nalazi većina današnjih modernih društava, osobito onih posttranzicijskih.

Igraju glumci BNP Zenica, uz mlade glumce iz Sarajeva i Tuzle. Dramaturginja je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenograf Vedran Hrustanović. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert, saradnik iz Belgije.

Nakon premijerne izvedbe u septembru, predstavom ‘Bure baruta’ zvanično je otvorena 69. umjetnička sezona zeničkog BNP-a, a izvedena je i u okviru Glavnog programa 42. Internacionalnog teatarskog festivala ‘MOT’ Skoplje 2018. i na gostovanju u Nacionalnom teatru Bitolj.

Ansambl predstave u decembru se priprema za nove, dogovorene izvedbe na bh. teatarskoj sceni, saopćila je Služba za odnose s javnošću BNP Zenica.