Predsjedništvo SDA: RS nije ugovorna strana Dejtona, BiH je nosilac suvereniteta

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da zaključci Narodne skupštine RS-a sa sjednice održane 11. maja o pokretanju inicijative za dijalog entiteta RS i FBiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu sadrže niz neistinitih i proizvoljnih tvrdnji, te niz neustavnih i neprovodivih prijedloga, saopćeno je danas iz te stranke.

– Nije tačno da je ‘od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH’. Sam Dejtonski sporazum je u članu 10. predvidio mogućnost modifikacije, što se zatim i dogodilo odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – navodi se u zaključku Predsjedništva SDA koji se odnosi na dokumente usvojene na posljednjoj sjednici NSRS. Iz SDA, istovremeno, ističu da nije tačno da je entitet RS ugovorna strana u međunarodnom ugovoru – Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, podsjećajući da su ugovorne strane, odnosno potpisnice Sporazuma Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Republika Srbija, uz predstavnike Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Njemačke, Francuske i Evropske unije kao svjedoke i garante, te da je entitet RS potpisnik samo aneksa kojima se razrađuju aspekti i elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Nije tačno da država Bosna i Hercegovina nije nosilac vlastitog suvereniteta. Taj suverenitet je potvrđen Referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priznanjem Ujedinjenih nacija, aktima Badinterove komisije kojima je konstatovana disolucija državne zajednice Jugoslavije i prihvaćen suverenitet republika koje su je činile, te članom 1. Okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) kojim su se ‘strane obavezale da će u cjelosti poštovati međusobni suverenitet i jednakost’ u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija – Poveljom Ujedinjenih nacija i Finalnim helsinškim aktom. Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet i oni egzistiraju voljom države, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine koji može biti izmijenjen odlukom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – pojašnjavaju iz SDA.

Nadalje, preciziraju da nije tačno da je dejtonska struktura i ravnoteža u Bosni i Hercegovini narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni na način na koji to ističe Narodna skupština RS-a. – Istina je da su dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, diskriminisani i da trpe aparthejd na teritoriji entiteta RS, gdje je prisutna potpuna dominacija predstavnika srpskog naroda u svim segmentima upravljanja i svakodnevnog života – navodi se u saopćenju. SDA ističe da je neutemeljen i protivustavan prijedlog Narodne skupštine RS-a da se kroz pregovore entiteta i predstavnika konstitutivnih naroda povede dijalog, a naročito pregovori o mogućim rješenjima vezanim za budućnost Bosne i Hercegovine, potcrtavajući da se o sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine može se raspravljati samo u okviru nadležnih državnih institucija, te da predstavnici SDA neće učestvovati u razgovorima na ove teme u bilo kojem neustavnom formatu. SDA je stava da je umjesto ponuđenog ‘dijaloga’, potrebno poštivati i provoditi već utvrđene politike i usvojene zakone.

– Ukoliko SNSD-e ima potrebu da delegira izmjene nekog od važećih zakona jedini način je da uputi prijedlog u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Procedura kojom se predlažu, razmatraju, usvajaju ili odbijaju prijedlozi im je već poznata. Nije se mijenjala još od perioda u kojem su usvajani zakoni koje danas osporavaju, a za koje su sami glasali – poručuju iz SDA, referirajući se u vezi s prvim zaključkom Predsjedništva ove stranke. Prema drugom zaključku, Predsjedništvo SDA smatra da je odluka Narodne skupštine RS-a da odbaci zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka o oduzimanju povelja dodijeljenih ratnim zločincima znak da međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati, poništiti odlikovanja, te sankcionisati odgovorne za glorificiranje osoba koje su pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine.

– Rok koji je visoki predstavnik postavio vlastima u entitetu RS da povuku sporna odlikovanja je istekao, a postavljeni ultimatum ne samo da nije rezultirao njihovim povlačenjem, već je vlast predvođena Miloradom Dodikom nastavila s otvorenim prijetnjama miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu – podsjećaju iz SDA.

Kako u saopćenju navode, iz Evropske unije već duži vremenski period stižu poruke da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje počinjenih zločina neprihvatljivo. Iz SDA ističu da je vrijeme da sa riječi pređu na djela i da u skladu s postojećim pravnim okvirom sankcionišu one koji vode takvu politiku, te pozivaju još jednom visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

– Sprječavanje glorificiranja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina obaveza je prema žrtvama, njihovim porodicama, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine koji zaslužuju konačno prevazilaženje ratnog naslijeđa, mir, stabilnost i u konačnici članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji – poručuju iz SDA.