Predivno veče poezije u Gradačcu

Odmah po završetku tradicionalnih Kikićevih susreta, održano je veče poezije gradačačkog pjesnika Suada Krajnovića na kome su učešće uzeli mnogi učenici gradačačkih osnovnih škola čije radove je autor uvrstio u svoju zbirku poezije za djecu Snovi male princeze. Veče poezije je u nekim segmentima zasjenilo čak i Kikićeve susrete, prevashodno po masovnosti učesnika, po zanimljivosti promocije, po ljepoti mladalačkih kreacija i talentom mladih učenika koji su još jednom potvrdili da je ova sredina oduvijek bila plodno tlo za talente iz raznih oblasti umjetnosti.
 U gradačačkoj Skenderiji u organizaciji izdavača J.U. biblioteka Alija Isaković- Gradačac, održana je promocija dviju knjiga poezije autora Suada Krajnovića pod nazivom Snovi male princeze (poezija za djecu) i Panonski galeb ( ljubavna i misaona poezija). Bila je to predivna veče poezije a pravu vrijednost knjizi, koja to zaslužuje, vratili su stihovi koji su to veče žuborili Gradačcem. To su učinili učenici gradačačkih osnovnih škola, koji pišu poeziju, čitajući svoje stihove i pjesme autora knjige Snovi male princeze. Nezaboravno veče i promocija koja je djelimično iskakala iz klišea na koji smo navikli na promocijama, uz mnoge učesnike koji su učinili da vrijeme proleti u trenu. Zahvala pripada svim učenicima iz četiri osnovne škole, učesnicima u ovoj večeri poezije a prevashodno njihovim nastavnicama bosankog jezika i direktorima škola koji su podržali ovu ideju.
Na kraju večeri se svima obratio autor i predstavio svoju drugu knjigu Panonski galeb za koju je interesantno da se u njoj nalaze pjesme koje su sve nagrađivane na raznim takmičenjima u zemlji i regionu i upotpunio utisak jedne izuzetne večeri poezije, u ovoj sredini koja je oduvijek bila puna talenata za poeziju  a ovi osnovci su to još jednom večeras potvrdili. Promotor ove promocije je bila prof. Emira Kavazović a moderator Mirsada Šarić koje su svojom profesionalnošću i iskustvom dale još veći sjaj ovoj noći.
Prije te večeri autor je imao prezentaciju svoje knjige Snovi male princeze u nekoliko osnovnih škola u Gradačcu čiji učenici su učestvovali sa svojim radovima u toj knjizi. Mora se istaći da su učenici O.Š. Safvet- beg Bašagić upriličili jedno fino druženje sa autorom knjige, izuzetno prezentujući svoje stihove kao i stihove autora. Zasluge za tako divnu prezentaciju prevashodno imaju nastavnica bosanskog jezika Erzida Mujdžić i agilna bibliotekarka ove škole Merima Džinović – Omerčić .
Druga prezentacija se ostvarila u O.Š. Ivan Goran Kovačić gdje se desilo  predivno druzenje i program koji su priredili ucenici ove skole sa svojim pjesma i pjesmama  iz knjige Snovi male princeze autora Suada Krajnovića. Autor je takođe priblizio knjigu djeci stihovima koji odslikavaju i njihovu odrastanje, njihov svijet bezbrižnosti, ljubavi i mašte i sve nas vratio u ono najljepše doba djetinjstva koje svi nosimo u našim srcima.
Odlicna atmosfera i predivan ambijent za koji je najvise zasluzna nastavnica bosanskog jezika Sanela Rabic. Možda i najzanimljiviji susret sa učenicima se odigrao u O.Š. Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak iz Srnica gdje autor ne da je bio oduševljen, nego su ga učenici te škole prosto oborili s nogu. Odgovorni za to su bili: izuzetno ljubazna i poslovna direktorica škole Meliha Đonlić i agilna, odgovorna i predusretljiva nastavnica bosanskog jezika Mersija Raščić – Memić, kao i učenici koji su učestvovali u programu. Da je živ najveći pisac sa ovih prostora Hasan Kikić, sigurno bi bio oduševljen i ponosan na ove male i talentovane zaljubljenike u poeziju, kao i na svoj grad.
Tekst: Suad Krajnović
Foto: Ammar Krajnović