Pozorište mladih Tuzle: Premijera kratkog igranog filma „Homo faber“

Večeras će u prostoru Pozorišta mladih Tuzle s početkom u 20.00 sati u okviru 18. Dana Mladih Tuzle biti premijerno prikazan kratki igrani film „Homo faber“.

Film je fokusiran na život mladih ljudi u savremenom društvu u kojem mnogobrojni stereotipi i okovi elektronske realnosti mlade dovode u svakodnevne nedoumice  o njihovom vlastitom izgledu. Iskrivljena slika savršenog tijela momka ili djevojke sputava uživanje u unikatnosti svakog čovjeka. On, ali i ona imaju skoro pa jednak problem jer vide sebe drugačijim očima nego što to drugi čine. Ogledalo kao najveći neprijatelj od samog jutra prkosi zadnjim trunkama samopouzdanja. Roditelji, puni nerazumijevanja nikako ne doprinose poboljšanju situaciji. Borba je uzaludna jer su okovi u umu. Susret njih dvoje unosi novu nadu u sivu kolotečinu. Da li je savršenstvo stvarno u savršenosti? Ili smo stvoreni da bismo se nadopunjavali u nesavršenostima?

Scenarij za film napisale su Lamija Redžepagić i Amina Jahić, a adaptaciju teksta potpisuje Amila Beširović. Režiju filma potpisuju Lamija Redžepagić, učenica Gimnazije „Ismet Mujezinović“ Tuzla i Adi Atlić, učenik Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla, a mentori u režiji filma su Adnan Mujkić i Mirza Efendić.

Produkciju filma potpisuju Pozorište mladih Tuzle, Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla i Una Storia studio koji premijerom ovog filma započinju dugoročnu partnersku saradnju u polju filmske produkcije.