Pozorišni dani u Narodnom pozorištu Tuzla od 23. do 27. novembra

Izvedbom monodrame Ich liebe Deutschland u ponedjeljak počet će 33. Tuzlanski pozorišni dani. To je jedna od četiri predstave koje će se odigrati na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u narednoj sedmici. Ova manifestacija zasniva se na gostovanju prijatelja pozorišta iz zemalja regiona, no pandemija diktira drugačiji način rada što uskraćuje mogućnost gostovanja. Organizatori tvrde da ljestvicu kvalitete ipak ne spuštaju.

Već u utorak publika će prisustvovati premijeri predstave „O štetnosti duhana i tako tome slično“. Glumačka postava tvrdi da je ovo jedna neobična predstava koja je sastavljena iz više Čehovljevih komada  spojenih u cjelinu. Iako su zamislili komediju, predstava je, kažu, htjela da ide u drugom pravcu pa su na kraju dobili horor komediju.

“Mogu reći da je meni ovo bio jedan od većih izazova. Iako sam možda po kvantitetu imala većih uloga, više prostora u drugim predstavama, ova predstava mi je pravila izuzetan izazov iz razloga što smo moj lik konceptualno malo pomjerili tako da on nije baš stvaran i ja sam vrlo često tu na sceni iako nemam teksta.”, ističe glumica  Alisa Brkić.

Iako se na ovim događajima svake godine bilježi velika posjećenost, ovogodišnji prijem publike zbog epidemioloških mjera bit će ograničen na 70 osoba. Organizatori su i cijene karata prilagodili novim uslovima.

Predstava Crkva bosanska koja je u subotu trebala otvoriti manifestaciju otkazana je zbog povrede jednog od glumaca, no ostale predstave će se odigrati u planiranim terminima.Karte su, obzirom na smanjeni kapacitet, već skoro rasprodate što pokazuje i važnost pozorišta u kriznim vremenima, tvrde organizatori.

(RTV SLON)