Poziv na Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH

Na Trgu slobode u Tuzli 12.3.2022 u 12 sati, će biti održan Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH. Organizatori skupa su Grad Tuzla, Forum građana Tuzle i Memorijalni centar Srebrenica.
Na skupu će govoriti, Dragan Bursać, novinar i publicista(Banja Luka), Dino Mustafić , pozorišni i filmski reditelj(Sarajevo), Slavo Kukić, akademik, sveučilišni prof.(Mostar), Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, suorganizator Skupa Vesna Teršelić, direktor Dokumentarnog Centra za suočavanje s prošlošću (Zagreb) , Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, suorganizator Svitlana Tinjić, selektorica i trenerica reprezentacije BiH u ritmičkoj gimnastici, Tuzlanka porijeklom iz Ukrajine, Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasador Ukrajine u BiH i Jasmin Imamović, suorganizator skupa.

Otpravnik poslova Ambasador Ukrajine u BiH i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović će u 11 sati(subota) položiti cvijeće na Kapiji, mjesto stradanja tuzlanske mladosti 1995. godine.
U pozivu gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića na skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH se kaže:
Pokažimo snagu Tuzle, pokažimo snagu BiH. Slike užasa iz Ukrajine otvaraju naše rane, , Srebrenica, Kapija, sjetimo se opsade naših gradova, ljudskih patnji, dječijih suza .Sadašnjost u Ukrajini,budi u nama potrebu da budemo solidarni, ali i bude sjećanje iz prošlosti, strah od budućnosti.
Zato je važno da sutra u 12 sati svojim masovnim odzivom pokažemo solidarnost i suosjećanje sa građanima Ukrajine koji su takođe žrtve agresije i da iz Tuzle pošaljemo poruku mira i zabrinutosti za mir u Evropi i za mir u BiH.
Pošaljimo poruku mira i snage otpora prema onima koji prijete miru u Evropi i miru u BiH, od naše brojnosti zavisi snaga naše poruke . Pokažimo snagu Tuzle, pokažimo snagu BiH, ističe Jasmin Imamović.
 

Piše: Duška REBIĆ