Povodom Dana žena 8.Marta u Tuzli je otvorena izložba ONA/SHE/HER –portret žene kao vječna tema umjetnosti

U organizaciji Centra za kulturu Tuzla , pod pokroviteljstvom Grada Tuzle u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla u povodu Dana žena 8.Marta, otvorena je izložba pod nazivom“ ONA/SHE/HER-portret žene kao vječna tema u umjetnosti“.
I dok su pristizale žene na svoj praznik na izložbu darovane su sa cvijetom, što je uljepšalo ovaj događaj uz djela na zidovima velikog galerijskog prostora sa čijih zidova su sa različitih pogleda pratile žene došljake, poznate dame iz svih vremena. Mnoge umjetnice nisu više sa nama, ali njihova djela su ostala kao vjećna podsjećanja na njih i vremena u kojim su stvarale svoja djela.
Kako je istakla na otvaranju izložbe kustosica Centra za kulturu Tuzla, Amra Čebić, na izložbi je predstavljeno 41 djelo portreta i 4 skulpture iz fundusa Međunarodne galerije portreta Tuzla, među kojima neka nisu do sada izlagana javnosti. Među predstavljenim portretima su i radovi prve školovane umjetnice iz Tuzle, Adele Ber Vukić, ali i Ive Destić Simonovičć, Kosare Bakšan, Ane Gagić, Nade Cesar i druge. Na umjetničkim djelima su predstavljene žene rađena od 1920-1990 godine različitim tehnikama, identiteta, socijalnog statusa, različitih karaktera i različitih umjetničkih stllova, kazala je između ostalog kustosica Amra Čebić.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je čestitao 8.Mart svim prisutnim ženama, te je u svom obraćanju prisutnim o organizovanju izložbe između ostalog istakao:-

“Izložba je pripremljena u čast zahvalnosti i poštovanja prema ženama, jer društvo gdje su na prvoj poziciji žene su bolja i naprednija.Na izložbi su portreti žene, koja su ponovo oživjele na ovaj način uz sam praznik žene i ovo je ujedno i njima odavanje poštovanja i  zahvalnosti za njihov rad.
Društvo gdje su većinom žene na poziciji su bolja i naprednija, pa tako i na ovoj izložbi su predstavljena njihova djela koja su radile sa ubjeđenjem da će ostaviti jedan trag neizbrisiv za mnoga vremena.Žene su se izborile za svoju ravnopravnost na svim poljima su stvarale i izborile su se za svoj status u društvu”
Izložbu za 8.Mart su uveličali nastupom učenika Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“  svojim numerama na klaviru, čija se muzika prostirala velikim galerijskim prostorom Atelje „Ismet Mujezinović“ Tuzla.
Izložba će biti otvorena do 25 marta , do kada se može pogledati , a dobro bi bilo i da učenici škola sa svojim padagozima posjete izložbu.
 

Piše: Duška REBIĆ