Povećan broj krađa automobila u FBiH

U prvih devet mjeseci 2021. godine u Kantonu Sarajevo evidentirano je otuđenje 106 motornih vozila, od kojih je samo 26 pronađeno. Njih pet su vratili vlasnici, a 21 pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo,nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 19 osoba, prenosi n1.

“Prema statističkim podacima u prvih devet mjeseci u ovoj godini u FBiH broj slučajeva kada je u pitanju otuđenje motornih vozila porastao je za 13%. U Kantonu Sarajevo je više od 50 % tih prijavljenih slučajeva. Vozila koja su najčešće predmet otuđenja su: Volkswagen, Škoda, Audi i Renault”, rekao  je Emil Sućeska, glasnogovornik Federalne uprave policije.

Kada je riječ o ostalim kantonima u prvih devet mjeseci ove godine u Tuzlanskom je evidentirano 43 krivična djela, od kojih je samo pet rasvjetljeno, MUP Zeničko-dobojskog kantona je evidentiralo je 23 krađa, a rasvjetlilo osam, MUP HNK-a je evidentiralo 18 otuđenja vozila, a samo dva su rasvjetljena i Unsko-sanski je imao sedam krađa od kojih su četiri rasvjetljene.

Situaciju po ovom pitanju u RS  je pojasnila Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Mi smo u prvih devet mjeseci ove godine ove godine imali evidentirano 37 krivičnih djela koji se odnose na krivično djelo otuđenje vozila. I ta brojka je za skoro 12 % manja u odnosu na isti period prošle godine i tako je već nekoliko posljednjih godina. Dese se slučajevi da nam se ukrade i skupocijeno vozilo, ali isto tako i Golf 2, ipak sve naše aktivnosti pokazuju da to ipak rade organizovane grupe”, navela je Miljanović.

U posljednjoj akciji MUP-a RS 20. oktobra lišeno je slobode šest osoba koje su duži vremenski period na području Sarajeva, Doboja i Tuzle vršila krivična djela u vezi sa krađom vozila. Prilikom pretresa pronađeno je i sedam automobila koji su otuđeni na području BiH i Evropske unije.