Potvrđena optužnica protiv Salke Kamerića (59)

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Salke Kamerića (59), s područja općine Kalesija, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Optužnicom se Kamerić tereti da je u periodu od aprila 2009. do juna 2013. godine u Tuzli i Kalesiji, kao direktor i osnivač pravnog lica „Salko-Mex“, svjestan da unosi neistinite podatke, da ih ovjerava i potpisuje, sačinio ukupno 721 otkupni blok u kojima je navedeno da je otkupio preko 3.800 grla stoke od poljoprivrednika sa područja Federacije BiH i Republike Srpske a da stvarni promet po tim otkupnim blokovima nikad nije ostvaren.

Krivotvorene otkupne blokove je poljoprivrednicima prodavao po cijeni od 20 KM za jedno grlo stoke naznačeno u ovim poslovnim ispravama, te je na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 69.000 KM.

Tužilaštvo je nadležnom Sudu, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH, predložilo da se po pravosnažnosti presude od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik