Potrošačka korpa 2.895 KM, pokrivenost minimalnom platom samo 21,38 %

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za mjesec januar 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka (KM).

Iz SSS BiH navode da je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2023.godine iznosila je 1.310 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 619 KM.

Ističu da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38 posto.

Navodi se da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana – 44,42 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,75 posto, higijena i održavanje zdravlja – 9,43 posto, obrazovanje i kultura – 10,36 posto, odjeća i obuća – 10,36 posto, prevoz – 4,77 podsto i održavanje domaćinstva – 6,91 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

FENA