Potpisani ugovori o vodosnadbijevanju više kalesijskih naselja

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić i direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija Senaid Sinanović danas su potpisali više ugovora o izvođenju radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži na području općine Kalesija u vrijednosti od oko 230 000 KM. Riječ je o projektima vodosnadbijevanja naseljenih mjesta Kovačevići (MZ Tojšići), Meškovići (MZ Rainci Gornji), Muratovići (MZ Kalesija Gornja), Područna škola Dubnica i izvođenje radova na kanalizacionoj mreži pored pješačke staze od Rainaca Gornjih do Međaša. Sredstva za ove radove obezbijeđena su iz budžeta općine Kalesija, a izvođač radova je JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija.

Ukupna vrijednost radova na projektu „Fekalna kanalizacija pored pješačke staze Petrovice – Rainci Gornji“je 111.192 KM. Rok izvođenja radova je 90 dana.
Kada je u pitanju vodosnadbijevanje, najviše novca je izdvojeno za projekat  „Primarna vodovodna mreža u naselju Kovačevići“ u MZ Tojšići.   Ukupna vrijednost radova  59.855 KM. Rok izvođenja radova je 90 dana.

Prema riječima Senaida Sinanovića, direktora JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija radovi na izgradnji vodovoda u Kovačevićima će početi za deesetak dana.
Mještani Kovačevića su izrazili posebnu zahvalnost načelniku Seadu Džafiću, koji je ispunio obećanje i obezbijedio sredstva za početak radova na izgradnji vodovodne mreže.

„Četvrtinu vijeka smo čekali na rješenje problema sa vodom. Svi su nam do sada obećavali, ali niko od njih do dolaska Seada Džafića za načelnika nije ispunio obećanje. Oko 70 domaćinstava je bez vode, u ovom naselju. Ljudi su godinama pokušavali kopati bunare, ali vode nije bilo. Tokom ljetnih mjeseci plaćali smo da nam u cisternama dovoze vodu. Hvala načelniku Džafiću koji je ispunio svoje obećanje i omogućio nam da uskoro imamo vodu u svojim kućama i avlijama“, kazao je Avdo Delić iz Kovačevića.

,

Pored Kovačevića, potpisani su ugovori o izvođenju radova na izgradnji cjevovoda, pratećih šahtova i rasteretne komore u Meškovićima. Ukupna vrijednost radova je 44.074 KM. Rok izvođenja radova 75 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao.
Također, potpisan je i ugovor o izvođenju radova na projektu„Distribucioni cjevovod rasteretne komore, prateći šahtovi i rasteretna komora – Meškovići „, kao dio glavnog projekta snadbijevanja vodom naselja Hrasno Donje i Ibralići.

Današnjim potpisivanjem ugvora, bit će riješeno i pitanje vodosnadbijevanja Područne škole u Dubnici. Vrijednost radova 4.429 KM. Rok izvođenja radova je 20 dana.

Pored ostalog, potpisan je i ugovor o izvođenju radova na projektu „Primarna vodovodna mreža u naselju Muratovići“. Vrijednost radova 9.993 KM. Rok izvođenja radova je 30 dana.

ntv.ba