Potpisana Povelja o prijateljstvu općina Klostenburg i Teočak (VIDEO)

Delegacija austrijske Općine Klostenburg i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posjetili su danas općinu Teočak gdje su potpisali Povelju o prijateljstvu u oblasti obrazovanja, kulture i privrede.

Time je nastavljena trogodišnja saradnja između dvije općine. Tokom elementarnih nepogoda 2014. godine koje su zadesile BiH, općina Klostenburg donirala je sredstva za sanaciju fiskulturne sale u osnovnoj školi Teočak, a u januaru ove godine jedno vatrogasno vozilo.

“Kao plod svega toga mi smo došli do zaključka da Općina Teočak i Klostenburg potpišu Povelju o prijateljstvu. Željeli smo da takav događaj protekne u prisustvu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka”, rekao je načelnik Općine Teočak Taib Muminović.

Poslanik u Parlamentu Austrije Christoph Kaufmann istakao je da između ove dvije općine postoji bliskost u smislu zajedničkih oblasti obrazovanja, kulture i privrede, te izrazio zadovoljstvo povodom potpisivanja ove povelje prijateljstva, koja će omogućiti jačanje kulturne i društvene saradnje između dviju općina i dvije zemlje.

Kaufmann je izrazio uvjerenje da će Teočak napredovati i da će zajedničkim snagama stići do zadatih ciljeva.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iskazao je veliku zahvalnost na dočeku te istakao da je ova posjeta potpis prijateljstva i međunarodne saradnje ka boljem razvoju općine Teočak.

Pohvalio je multientničnost na području te općine.

“Tako treba da bude. Znači da se može sarađivati samo kada postoji dobra volja”, istakao je Inzko.

Delegacija je posjetila Osnovnu školu ”Teočak” gdje je upriličen mini koncert školskog orkestra, a posjetu su završili posadivši drvo prijateljstva u parku.

(FENA)