Potpisan sporazum: Vlada TK i resorno federalno ministarstvo pomažu povratnike

Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata na području TK i opština entiteta Republika Srpska potpisali su danas, u prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Mirsad Muhamedbegović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Udruživanje sredstava na pojedinim infrastrukturnim projektima ima za cilj postizanje većih efekata u održivom povratku.

I pored realizovane mjere o stopostotnom uvećanju sredstava za potrebe povratnika, prema riječima premijera Halilagića, ta sredstva nisu bila dostatna. „Upravo je ta činjenica bila povod da na ovaj način, zahvaljujući i ministru Ramiću, udružimo sredstva kako bismo efikasnije realizovali projekte. Vjerujemo da je ovo svrsishodniji i efikasniji način udruživanja sredstava, naročito u kontekstu određenih projekata koji Kantonalna vlada odnosno Tuzlanski kanton ne bi bio u mogućnosti sam realizovati“, naglasio je ovom prilikom premijer Halilagić.

„Raduje me da u ovim godinama imamo još uvijek situaciju da postoji interes da se podrži proces povratka i da se shvata da povratak nije završen nego da trebamo kroz različite mjere omogućiti da oni koji su se vratili opstanu. Da napravimo ambijent u koji će rado dolaziti  i oni koji su otišli širom svijeta“, kazao je ovom prilikom ministar Ramić.

Prema riječima ministra Muhamedbegovića radi se o šest projekata, od toga su tri na području TK a tri su u entitetu Republika Srpska.

„Ukupna investicija, odnosno, iznos sredstava koja su udružena iznosi 550.000 KM. Od tih sredstava je Vlada TK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak participiralo 165.000 KM dok Federalno ministarstvo učestvuje sa 355.000 KM. Ovo je jedna nova praksa i nadam se da će ona u budućnosti zaživjeti“, kazao je ministar Muhamedbegović.

Radi se o opremanju bungalova i apartmana (nabavka liftova) u sklopu Centra za starija lica u Potočarima, nastavku asfaltiranja puta Djedino – Vrnojevići u Živinicama, rekonstrukciji kolovoza lokalnog puta od Baljkovice do Zukića na području općina Sapna i Kalesija, proširenju postojećeg puta Vacetinska rijeka – entitetska granica i dogradnji putne konstrukcije dionice puta prema Šeheru (raskrsnica Osmaci – Omraze) u Osmacima, te prvoj fazi izgradnje vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Čivčije Bukovačke u Doboju.

 

(tuzlainfo.ba)