Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“ oglasili se uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Nakon potresne ispovijesti Srbijanske glumice Milene Radulović, putem društvenih mreža, ali i sredstava informisanja, mnoge pripadnice ženskog pola odlučile su progovoriti o svemu onome što su proživjele. Povodom toga, pokrenuta je i Facebook stranica ‘Nisam tražila’.

Naime, kako bi pomogle drugima koje su se našle u ovoj stravičnoj situaciji, četiri Sarajke, inače kolegice i bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović pokrenule su Facebook stranicu “Nisam tražila” koja je od otvorenja preplavljena gomilom zastrašujućih svjedočanstava žena.

Kako stoji na stranici “Nisam tražila”, ona je posvećena svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne da o tome govore u svoje ime. Među brojnim objavama i ispovijestima, navedenoj stranici pristigla i potresna anonimna poruka i slučaja sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Ubrzo nakon objave ovog svjedočanstva oglasili su se na zvaničnoj Facebook stranici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, čiju objavu prenosimo u cjelosti; “Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“, mi, uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pozivamo i ohrabrujemo sve osobe koje su iskusile bilo koji oblik uznemiravanja, diskriminacije ili nasilja po bilo kojem osnovu (spolna pripadnost, rodni identitet, seksualna orijentacija, etnička, vjerska i socijalna pripadnost i drugo) da to odmah prijave nadležnim institucijama, kao i upravi fakulteta. U ovakvoj situaciji mi, kao institucija čiji etički kodeks nalaže brigu za nepovredivost ljudskog bića u svakom smislu, a naročito u prostoru obrazovanja naše institucije, moramo djelovati odmah. Zato ćemo formirati siguran prostor kako bi sve naše studentice i studenti mogli prijaviti sve oblike uznemiravajućeg, nasilnog i diskriminatornog ponašanja unutar naše institucije i kolektiva. Svi akti uznemiravanja, nasilja, diskriminacije i zloupotrebe biće potom sankcionirani onako kako nalažu pravila Univerziteta u Tuzli. U svom radu nastavićemo da djelujemo etički i moralno i da ohrabrujemo svoje studentice i studente da skupa gradimo prostor u kojem se ne dešavaju niti toleriraju slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta. Sve slučajeve uznemiravanja i diskriminacije možete prijaviti upravi Filozofskog fakulteta. Također, Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta vam se stavlja na raspolaganje”, stoji u Facebook objavi.

Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“, mi, uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta…

Objavljuje Filozofski fakultet u TuzliSrijeda, 20. siječnja 2021.