Poslodavci će radnicima moći isplatiti jednokratnu pomoć bez ikakvog poreza

Na zahtjev Udruženja poslodavaca FBiH, Federalno ministarstvo finansija donijelo je odluku kojom se na jednokratnu pomoć radnicima neće obračunavati porezi i doprinosi.

 

Iz Federalnog ministarstva finansija saopćili su da je donijet Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se izuzima plaćanje poreza na dohodak jednokratne pomoći.

Podsjetimo, riječ je o jednokratnoj pomoći radnicima u visini od 1.080 KM koju je Vlada FBiH donijela na sjednici održanoj 7. jula.

Radi se o pomoći iz Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

 

“Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080,00 KM najkasnije do 31. decembra. Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa”, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva finansija.

 

Pored toga, ministarstvo navodi da se ovim Pravilnikom propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra.