Poslije kiša neophodna kultivacija usjeva

Poslije obilnih kiša prošlih dana, neophodna je kultivacija proljećnih useva, koja podrazumijeva razbijanje pokorice, rastresanje i aeraciju zemljišta, uništavanje korova, izjavili su poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

Stručni savjetnik za ratarstvo Poljoprivredne stručne savjetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić rekao je da se “razbijanjem pokorice prekida kapilarni sistem, što smanjuje gubitak vlage iz dubljih slojeva zemljišta putem isparavanja”.

Kultiviranje treba obaviti obavezno poslije svake obilne kiše, istakao je Simić.

On je naveo da se ovom mjerom obezbjeđuje bolja “provjetrenost zemljišta, a posljedica toga je veća aktivost korijena i bolji razvitak aerobnih mikroorganizama”.

Naša zemljišta su težeg mehaničkog sastava sa niskim sadržajem organske materije, pa ako se ne kultiviraju u toku vegetacije stvaraju anaerobne uslove sredine, istakao je Simić.

On je objasnio da se “rastresanjem površinskog sloja zemljišta stvaraju uslovi za bolje nakupljanje padavina koje će biti u narednom periodu u toku vegetacije”.

Međuredna kultivacija rješava i problem korova, istakao je Simić i dodao da brzina mašina kod “prvog kultiviranja treba da bude šest kilometara na sat, kako mlade biljke ne bi bile zatrpane”.

On je objasnio da je prvo kultiviranje kukuruza 12 centimetara dubine, a suncokret se kultivira, prvi put, kada ima jedno do dva para pravih listova, kod soje prvo kultiviranje kada usjev ima prve stalne listove.

Na području šest opština Pomoravskog okruga proljetnim žitaricama zasijano je oko 70.000 hektara, najviše kukuruzom, tradicionalno najzastupljenijom žiracim u ovom dijelu Srbije, 50.000 do 60.000 hektara.