Posjeta otpravnika poslova Ambasade Crne Gore Gradu Tuzli

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović i zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzle, Ćerim Rastoder, Sabiha Mujkanović , Ana Pejić i Elvir Bijedić susreli su se danas sa otpravnikom poslova Ambasade Crne Gore u BiH, gospođom Satkom Hajdarpašić  i Esmirom Cikotić, prvim sekretarom Ambasade Crne Gore u BiH.
Gospođa Jašarpašić se zahvalila na prijemu i istakla tradicionalno dobre odnose BiH i Crne Gore.
„Integritet i stabilnost BiH je vanjsko političko opredjeljenje Crne Gore, a Crna Gora će podržati svaku inicijativu koja vodi ka unutrašnjoj stabilnosti BiH, i koja je za dobrobit regiona , istakla je otpravnik poslova Ambasade Crne Gore, te  naglasila je , da je u procesima saradnje i zbližavanja važno raditi na boljem povezivanje gradova i općina .“
Gradonačelnik Jasmin Imamović je podsjetio da je BiH zbog svog geostrateškog položaja nosi stub Zapadnog Balkana,te su sinergija i saradnja građana BiH i Crne Gore neizmjerno važni za očuvanje mira u regionu i Evropi :- To se naročito odnosi na saradnju sa ekonomskim i razvojnim projektima, kao i saradnja u okviru Programa prekogrančne saradnje EU. Gradonačelnim je kao primjer istakao Projekat Panonsko- Jadranska veza koji se finansira iz ovog programa, a koji zajedno realizuju Grad Tuzla, Općina Nijemci iz Hrvatske i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice. U okviru ovog projekta će se realizovati uređenje izletišta Ilinčica u Tuzli, ali i ostvariti prekogranična saradnja partnera iz BIH, Hrvatske i Crne Gore,što će ojačati naše prekogranićne veze- istakao je gradonačelnik Imamović.
Učesnici sastanka su iskazali zabrinutost za mir u Evropi , ali i zajedničku soldarnost sa narodima Ukrajine i potrebu da im se pruži svaka moguća pomoć i podrška.U tom smislu razgovaralo se i o važnosti očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, izgradnje prosperiteta i zajedničkog puta ka Evropskoj Uniji .
Nakon dijela posjete Grad Tuzla domaćin i predstavnici Ambasade Crne Gore položili su cvijeće o odali poštovanje žrtvama zločina na Kapiji.
 

Piše: Duška REBIĆ