Poruka muftije tuzlanskog, Vahid ef. Fazlovića povodom Kurban-bajrama

Muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović uputio je bajramsku poruku, koju prenosimo u cjelosti.

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo, poštovane sestre!

U proteklim mubarek-danima zul-hidždžeta, posljednjeg hidžretskog mjeseca, pripremali smo se za ibadete hadža i kurbana. Ovo su temeljni propisi naše vjere. Obavljajući ih, iskazujemo iskrenu predanost Stvoritelju svjetova, kao i istinsku spremnost da se lijepo vladamo i da ljudima samo dobro činimo. U Kur'anu Časnom se kaže: Ko lice svoje predano Allahu okrene i uz to dobra djela čini, taj se uhvatio za najčvršće uže! A kod Allaha je kraj stvari svih. (Lukman, 22.)

U navedenom ajetu, naša vjera nas upućuje na predanost Bogu Uzvišenom kako bismo u sebi otkrili ono što je najplemenitije, najuzvišenije. Jer onaj ko svoje lice tako svom Stvoritelju okrene uspjet će da svoje riječi i svoja djela učini plemenitim. Tada će čovjek širiti oko sebe dobro. Od njega će biti mirni i sigurni svi ljudi. On se, kako Kur'ani-kerim savjetuje, uhvatio za najčvršće uže. To uže nas iskrenom vjerom povezuje s Bogom Milostivim, kao što nas našim plemenitim djelom i dobrotom povezuje s drugim ljudima. Takvo uže se ne prekida i ne slabi, ono je postojano i donosi mir u duši.

Upravo je Kurban-bajram posebna, dragocjena prilika da svoje uže provjerimo, da se na našem životnom putu što bolje osiguramo. Ovaj blagdan nas podsjeća da su ibadeti hadža i kurbana u vremenima prije nas ljudima mnogo koristi donosili. Oni su propisi od Gospodara ljudi, a na Zemlji su ih ustanovili Njegovi miljenici. Tako ćemo i mi, u našem vremenu, osjetiti dobrobit svojih bajramskih ibadeta. Obnovit ćemo, ako Bog da, našu duhovnu snagu, naše porodične vrijednosti. Upotpunit ćemo najljepša ljudska svojstva.

Molimo Allaha, dž.š., da u ovom velikom danu Arefata primi dove naših hadžija i sve naše dove.

Molimo Allaha Uzvišenog da u sutrašnjem danu Bajrama primi naše kurbane i da ih učini zalogom sigurnosti i napretka naših porodica.

Neka nas kurban približi našem Stvoritelju i neka unese više samilosti i poštovanja među nama. Naša stalna obaveza je prema slabom i nemoćnom. Briga o njihovom stanju je poseban ispit naše velikodušnosti.

Molimo Svemogućeg Boga da bereket Bajrama osnaži naše zajedništvo, kao i blagonaklonost i dobrotu prema svim ljudima.

Poštovani vjernici!

Neka vam Allah Uzvišeni podari dobro zdravlje i sadržajan život koji će vas činiti zadovoljnim.

Svim muslimanima, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima.

Bajram šerif mubarek olsun!

(fejm.ba)