Porodilje u TK se s pravom pitaju gdje su obećane naknade

Tuzlanski kanton je poslije sarajevskog prvi uveo naknade majkama porodiljama 12 mjeseci u iznosu 1.000 KM. Zakon je na snazi od aprila 2022. i za njegovo sprovođenje su obezbijeđena sredstva u budžetu.

Međutim, po usvajanju izmjena zakona na hitnoj sjednici 31.10. kada se usvojila izmjena gdje dio sredstava za porodiljske naknade dolazi sa federalnog nivoa, a ostatak do 1000 KM sa kantonalnog nivoa, dolazi do komplikacija zbog kojih porodilje sa TK nisu primile svoje Zakonom predviđene naknade za dva posljednja mjeseca prošle godine.

Kako je navela bivša zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, Mirela Trepanić – Grbešić, dva mjeseca Vlada TK i resorno ministarstvo nisu bili u stanju da pripreme primjenu novog zakona, odnosno obračuna za isplatu porodiljama.

“Porodilje se s pravom pitaju gdje su njihovu novci? Zbog nesposobnosti i nerada Vlade TK, kao i resornog ministarstva čekalo se do zadnje sedmice decembra da se pošalju upute Centrima za socijalni rad o novim procedurama i izdavanju novih rješenja za ostvarivanje prava. Zvuči nevjerovatno da je određenom broju porodilja rečeno da neće dobiti isplatu za novembar i decembar zbog nedostavljanja dokumentacije. Kako su mogle dostaviti kada ni svi Centri nisu pozivali porodilje da obnove dokumentaciju kako bi ostvarile svoje pravo.

Ispred Naše stranke TK tražim od resornog ministarstva da prekine nastalu diskriminaciju porodilja, te da sve porodilje moraju biti tretirane isto i dobiti svoju porodiljsku naknadu predviđenu zakonom. Nisu porodilje krive za nečiji nerad, nesposobnost i neodgovorno ponašanje!” zaključila je Mirela Trepanić – Grbešić.