Porinuta maketa aviona u jezero Kop

U cilju unapređenja turističke ponude jezera Kop Šićki Brod, kada je u pitanju ronjenje, u subotu 28.1.2023. godine, članovi Eko-ronilačke grupe invalida su porinuli maketu aviona dugu 6 metara.

Maketa je prije spuštanja očišćena od svega što može negativno uticati na podvodni svijet. Spuštena je na 6 metara dubine, tako da ne predstavlja opasnost za kupače, a dovoljno je plitko da je dostupna za sve ronilačke kategorije.

“Tokom hladnijih mjeseci kada se riba povuče dublje i kad nestane trave u plićem dijelu, podovodni ambijent postane poprilično monoton. Kako bismo to promijenili u jezero smo porinuli maketu aviona koja će biti zanimljiva atrakcija. Većina vrhunskih svjetskih ronilačkih destinacija predstavlja olupine brodova i aviona, pa se nadamo da će i ovo biti svojevrsna zanimljivost jezera Šićki Brod. Naravno, ovo će biti posebno zanimljivo za sve takmičare koji dolaze na Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji koji organizujemo u septembru mjesecu svake godine, i nadamo se da će podvodne fotografije sa motivom ove makete aviona biti posebno interesantne”, rekli su iz Eko-ronilačke grupe invalida.