Poplave ipak zahvatile TK: U Orahovici i Banovići Selu najkritičnije

Iako se činilo da će poplave zaobići područje TK, prema trenutno raspoloživim informacijama obilne kišne padavine već su izazvale izlijevanje rijeka iz korita, a najkritičnije stanje trenutno je u Orahovici, Banovići Selu, Pribitkovićima, Smajlovićima, Brezovači, Crnjevu.

Naime, kako RTV Slon saznaje obilne kišne padavine prouzrokovale su poplave u u Banovići Selu kod Banovića, dok je kiša izazvala izlijevanje iz korita rijeke Turije u mjestu Orahovica na području Lukavca, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, lokalna ambulanta i škola.

Podjećamo, danas je u prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite održana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području Tuzlanskog kantona povodom najavljenih obilnih kiša. Članovi štaba su upoznati sa mjerama zaštite i spašavanja koje se provode na području općina TK.

Sjednici je prisustvovao i direktor JVP “Spreča” doo Tuzla Suad Hasanović koji je prisutne upoznao sa režimom rada hidroakumulacije Modrac i aktivnostima koje se provode u cilju ublažavanja mogućih poplava nizvodno od brane.

 

Zaključeno je da se nastavi sa aktivnim praćenjem stanja na terenu.

rtvslon.ba