Položen kamen temeljac za izgradnju 15 miliona vrijedne deponije u Živinicama

Polaganjem kamena temeljca u Živinicama označen je početak izgradnje najveće investicije u poslijeratnoj historiji Grada Živinice sanitarne regionalne deponije “Eko-Sep”.

Vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od Evropske banke i 5 miliona KM grant sredstava.

Kamen temeljac položili su premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjakoviić i načelnici Općina Banovići i Kladanj.

Današnjim postavljanjem kamena temeljca označava se početak izgradnje regionalne deponije „Eko-Sep“ Živince, čiji je rok za izgradnju trinaest mjeseci.

Izvođač radova je austrijska firma Štrabag.

Naime, projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj.

Gradonačelnik Kamenjaković zajedno sa načelnikom Husićem i Čavkunovićem već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju problema deponije koja će biti od velikog značaja za cijeli Tuzlanski kanton.

S tim u vezi, projekat izgradnje regionalne deponije predstavlja jednu od najznačajnijih investicija koja će u potpunosti riješiti dugogodišnji problem otpada u Gradu Živinice, Općinama Kladanj i Banovići, ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu, te ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Prema riječima Premijera Vlade Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića ovo je jedan eko projekat koji u budućnosti treba da pomogne i našim rijekama koje danas nažalost služe za odlaganje otpada i raznih drugih divljih deponija.

Kako ističe gradonačelnik Kamenjaković projekat regionalne deponije „Eko-Sep“ najveći je poslijeratni projekat u historiji Grada Živinice, te ujedno i državni projekat koji je u projektima ekologije među prvim u Tuzlanskom kantonu.

„Ovo je najveći poslijeratni projekat u historiji Grada Živinica, i zaista sam ponosan da danas možemo i da ga realizujemo. Ušli smo u fazu realizacije, te za nekih 13 mjeseci bit će i operativan što je za Grad Živinice veoma značajno. Ono što je najvažnije, ovo je jedan državni projekat, projekat koji je u projektima ekologije možda i među prvim u Tuzlanskom kantonu. Izuzetno mi je drago da je izvođač radova već pripremio određenu mehanizaciju koja će u roku od tri mjeseca uraditi i najvažniji dio projekta i taj dio projekta se ogleda u zemljenim radovima koji su bitni da se završe prije zime. Kada je u pitanju Grad Živinice, Evropska banka nam je ustupila određena sredstva da uradimo fizibiliti studije, gdje ćemo uraditi naknadnu obradu otpada i želimo ući u cirkularnu ekonomiju sa efektivnim kogeneracijama na biomasu koje su zasigurno budućnost u cijeloj Evropi. Želimo ispoštovati direktivu Evropske unije o naknadnoj obradi otpada , ovdje će biti jedna savremena sortirnica koja će zasigurno moći primiti otpad sa cijele teritorije Federacije, ali ono što je najvažnije jeste što će ga pretvarati u druge resurse, u resurse energije. Ovo je ono najvažnije što želimo danas istaći, ne želimo da ovo bude samo sanitarna deponija, nego želimo da bude jedan najmoderniji centar za prikupljanje otpada koji ćemo reciklirati i gdje ćemo na osnovu parametara i stvari koje budemo prikupljali na ovome mjestu pretvarati biomasu u energiju”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

„Prisustvujemo jednom vrlo značajnom objektu koji se gradi, tačnije o deponiji na teritoriji Grada Živinice i čast mi je i zadovoljstvo da je to jedan od prvih ekoloških objekata za odlaganje otpada koje će u budućnosti biti i za reciklažu. U ovom projektu učestvuju dvije općine i Grad, tačnije Općina Banovići, Općina Kladanj i Grad Živinice, a u prethodnom periodu urađeno je mnogo aktivnosti da bi se došlo i pristupilo radovima. Ja očekujem s obzirom na to da je firma Štrabag vrlo respektabilna kada je u pitanju gradnja, da će ispoštovati rokove gradnje za 13 mjeseci i da će građanstvo sa ove dvije općine i Grada moći odlagati otpad na ovo odlagalište koje je ekološki prihvatljivo. Ovo je jedan eko projekat koji u budućnosti treba da razriješi naše rijeke koje danas nažalost služe za odlaganje otpada i raznih drugih divljih deponija“ rekao je premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.