Poljoprivrednici FBiH uputili niz hitnih zahtjeva Vijeću ministara BiH

Udruženje poljoprivrednika Federacija Bosne i Hercegovine obratilo se Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se rješi dio problema s kojima se ovi proizvođači susreću.

 

Poljoprivrednici upozoravaju da je “krajnje vrijeme da ministri na čelu s premijerom u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine počnu raditi posao za koji su postavljeni, a i dobro plaćeni. Ističu da je vrijeme da upotrijebe mehanizme kojima raspolažu, a s kojima se štiti domaća proizvodnja i domaći proizvođač.

Kako su naglasili, upozorenje se posebno odnosi na ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Poljoprivrednici zahtijevaju da se hitno privremeno zabrani izvoz domaće pšenice, da se hitno privremeno zabrani uvoz lubenice i ostalih poljoprivrednih kultura kojih trenutno ima dovoljno kod domaćih porizvođača, te da se hitno riješi na granicama nepotrebno zadržavanje kamiona koji prevoze krastavac “kornišon” prema zemljama Evropske unije.

 

Ističu da zadržavanjem dolazi do propadanja robe koju kupci vraćaju. Upozorili su da je situacija alarmantna, navodi se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH.