Pokrenut IMPAKT akcelerator u Tuzlanskom kantonu

Kao doprinos ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona, stimulaciji inovacija, digitalizaciji te uvođenju novih tehnologija, jučer je potpisan ugovor o saradnji između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i Investicijske fondacije Impakt za provođenje programa IMPAKT akcelerator.

Ugovor su potpisali ministar privrede TK Edin Duraković i izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt Senajid Đozo, kao i gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica Tuzla, Srebrenik, Živinice i Gradačac.

Događaju su prisustvovali i ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović i ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić.

Cilj programa koji će se realizovati na području Tuzlanskog kantona kroz Impakt akcelerator je uspostava partnerstva relevantnih aktera u izgradnji poduzetničkog ekosistema i okruženja. Riječ je o stimulisanju postojećih poduzetnike koji su prošli ranu start-up fazu na dalji razvoj njihovog poslovanja.

Naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona već dala saglasnost te da su izdvojena sredstva u ukupnoj vrijednosti od 473.000 KM ministar Duraković je kazao da je to način da se pošalje poruka jedinicama lokalne samouprave sa kojima se udružuju sredstva, ali i mladim ljudima.

„Iz razloga što se suočavamo sa nedostatkom kako radne snage tako i nedostatkom kvalifikovane radne snage na ovaj način želimo da mladi, i ne samo mladi nego svi oni koji su zainteresovani da pokrenu svoje vlastite biznise te oni koji već egzistiraju preko godinu dana, mogu na jednom mjestu dobiti svu tehničku i sve ostale vidove pomoći kako bi mogli što bolje da se razvijaju. Da implementiraju neke nove poslovne ideje, posebno u domenu digitalizacije, automatizacije, robotizacije itd. te na taj način želimo da napravimo jedno sistemsko rješenje“, kazao je ovom prilikom ministar privrede Duraković.

Nakon više od stotinu podržanih poslovnih poduhvata u okviru Impakt inkubatora poslovnih ideja na prostoru Tuzlanskog kantona po prvi put bit će proveden i Impakt akcelerator kao zaseban program podrške poslovnim poduhvatima koji su prošli start-up fazu.

„Akcelerator će se odnositi na čitav Tuzlanski kanton. S obzirom da smo u radu sa poduzetnicima i radu na terenu došli do spoznaje da nam je potreban zaseban program koji bi trebao da bude obimniji nego što je ta mentorska podrška, u saradnji sa Ministarstvom privrede TK odlučili smo da pripremimo program akceleratora koji će se odnositi na biznise koji su registrovani, odn. stari minimalno godinu dana“, kazao je izvršni direktor Đozo.

Da je ova saradnja već zaživjela na više nivoa potvdio je i ministar za kulturu sport i mlade Damir Gazdić kazavši da sarađuju sa Impakt fondacijom te da su u ovoj godini podržali 11 jedinica lokalne samouprave i dodijelili 260.000 KM za razvoj biznis poduhvata namijenjenih mladima.

„Nama je zadovoljstvo podržati sve aktivnosti, poslovne ideje, poduhvate koji su namijenjeni mladima, kako bi naše mlade do 35 godina starosti zadržali u BiH“, kazao je ministar Gazdić.

Tuzlanski kanton može poslužiti kao primjer ostalim kantonima kako se na sistemski, sinergijski i kontinuiran način pruža podrška razvoju poduzetništva, složili su se učesnici današnjeg skupa.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK