Pojačane inspekcijske kontrole benzinskih stanica u FBiH zbog nezakonitog povećanja cijena goriva

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović naložio je u petak vanredne pojačane inspekcijske nadzore tokom vikenda nad  fomiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u Federaciji Bosne i Hercegovine, na temelju informacije o nezakonitom povećanju cijena zaliha goriva.

Vanredni nadzori vrše se od ranih jutarnjih sati, a svi prometnici tečnim naftnim derivatima, koje federalni inspektori zateknu u prekršaju, bit će najoštrije sankcionirani, saopćeno je iz FUZIP-a.

Prema dostupnim podacima, pored izrečenih finansijskih sankcija prema prometnicima naftnih derivata zatečenim u prekršaju, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

“Upozoravamo sve privredne subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzećemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta.”, izjavio je Ajdinović.

FUZIP apeluje na građane da prijave slučajeve nerazumnog povećanja cijena na sljedeće kontakte:
– telefon za prijave: 033 22 66 44 (otvoren 24 sata)
– e-mail: info@fuzip.gov.ba
– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.