Podrška za šest biznis planova u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja

Sporazum koji je početkom godine potpisala Općina Banovići sa investicijskom fondacijom Impakt u svrhu podrške mladim poduzetnicima je okončao prvu fazu u kojoj su izabrani najbolji kreatori poslovnih ideje koji će biti nagrađeni finansijskom i mentorskom podrškom.

Održana je prezentacija šest poslovnih ideja za razvoj biznisa, koje su rezultat poduzetničke obuke u okviru projekta zapošljavanja mladih nazvanog IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Iako je sporazumom predviđena podrška za pet poslovnih biznis ideja u iznosu od po 5000 KM, danas su se svi usaglasili da se predviđeni iznos za podršku raspodijeli na svih šest učesnika, te će svi oni dobiti finansijsku podršku u iznosu od 4.166 KM.

-„Zadovoljstvo mi je vidjeti mlade ljude kako razvijaju vlastitu biznis ideju i nema sumnje da će svi oni uspjeti u biznisu, a podrška lokalne zajednice kako sada, tako i u narednom periodu, neće izostati. Već smo pokazali opredjeljenost kada je u pitanju ovaj sektor, planirali smo iznos od 300 hiljada KM općinskim budžetom za podršku obrtu i poduzetništvu, kao i druga rasterećenja privrede i smanjenje ili ukidanje pojedinih parafiskalnih nameta“, – kazao je načelnik Gutić.

U drugoj fazi projekta IMPAKT slijedi podnošenje aplikacija za odobrenje finansisjkih sredstava i razvoj biznis planova u praksi uz podršku Impakt tima i lokalne zajednice.

Stručna pomoć za sve biznis planove

Iz Impakt fondacije navode da je ovo prva faza projekta zapošljavanja mladih, koja se odnosi na poduzeničku obuku koju je uspješno okončalo šest polaznika, odnosno izradilo svoje biznis planove i poslovne modele a to su: Adnan Ćehajić, Almedin Medić, Armin Žugić, Indira Hasanagić i Admir Bećić, te Mair Kifić i Muris Huskanović.

Svi učesnici koji su izradili svoje biznis planove imaju mogućnost za korištenje i drugih finansijskih podsticaja, te ostaju dio mreže u kojoj će moći koristiti besplatnu stručnu i mentorsku podršku za usavršavanje, pomoć kod pravnih i ekonomskih dilema u razvoju biznisa, pomoć kod uvezivanja sa tržištem i druge savjete stručnih lica iz Impakt fondacije. Svim današnjim učesnicima uručeni su i certifikati o završenoj biznis obuci.

Program podrške mladima u zapošljavanju i razvoju biznisa realizuje se uz pomoć njemačke konsultantske kompanije GOPA i Vlade Švicarske.