Podnijeta inicijativa o zabrani negiranja ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla,  prof.dr. Zijah Rifatbegović podnio je  inicijativu o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji, a koja bi se na dnevnom redu trebala naći na predstojećoj sjednici.

-Nedavna posjeta banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i narativ koji je tom prilikom  promoviran u javnosti su me potakli na prijedlog ove inicijative. Smatram da nam je dijalog o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti neophodan, kao i da su inicijative koje vode ka obnavljanju veza i uspostavljanju saradnje potrebne i poželjne. Ipak – dijalog o budućnosti je neiskren i neplodan bez otvorenog razgovora o prošlosti. – u svom obrazloženju navodi Rifatbegović.

Pored toga, naglasio je da ne može  prihvatiti da se ceremonijalne, svečane i protokolarne posjete političkog karaktera Tuzli odvijaju bez obaveznog i javnog iskazivanja pijeteta prema žrtvama ovog zločina, kao što ne mogu prihvatiti ni relativiziranje, negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida,  zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i holokausta.

U svojoj inicijativi je pozvao sve vijećnice i vijećnike da izglasaju da u obavezni dio svih zvaničnih, svečanih i političkih posjeta, javnih događaja koji uključuju posjete i istupe u javnosti političara, državnika, državnica, gradonačelnica i gradonačelnika, bude uvršteno i obavezno poklanjanje žrtvama, poginulima na Tuzlanskoj kapiji, gdje je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa srpskih položaja ubijena 71 osoba čiji prosjek godina je bio 24.