Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sarajlije Vahidina Šahinpašića (46) koja ga tereti da je 30. avgusta 2017, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužioca i suda izdao naređenje pripadnicima SIPA, da izvrše lociranje i lišenje slobode J.Š.Đ.

Postupajući po zapovjedi i instrukcijama Šahinpašića, pripadnici SIPA uhapsili su navedenu osobu, te ga protivzakonito držali lišenog slobode, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Osumnjičeni  se, takođe, tereti da je u noći 05/06. septembra iste godine u  svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić”, dodaje se u saopštenju. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.