Počinje U21 Euro u Poljskoj: Švedska brani titulu, Španija prvi favorit

U Poljskoj danas počinje U21 Evropsko prvenstvo u nogometu koje će trajati do 30. juna, a na kojem titulu pobjednika brani selekcija Švedske.
Među 12 ekipa koje će učestvovati, jedini debitant je selekcija Makedonije, a čak sedam reprezentacija je barem jednom osvajalo titulu prvaka Evrope u ovom uzrastu.
Turnir će se igrati u Lublinu, Kielceu, Gdyniji, Bydgoszczu, Tychyju i Krakowu, gdje će i biti odigrano finale.
U grupnoj fazi su po četiri ekipe smještene u tri grupe. Pobjednici grupa i najbolja drugoplasirana ekipa prolaze u polufinale.
Grupa A
U grupi A nalaze se reprezentacije Engleske, Poljske, Slovačke i Švedske.
Englezi su favoriti grupe s obzirom na to da dolaze s igračima koji su većinom 22-godišnjaci, imaju i četiri 23-godišnjaka (Pickford, Stephens, Redmond i Mawson), a u ekipi imaju i još nekoliko igrača s iskustvom igranja Premiershipa (Holgate, Gray, Ward-Prowse, Targett, Holding).
Domaćin Poljska će pokušati na krilima navijača i Leicesterovog Kapustke proći grupu, a prepreke ka tome su im još i aktuelni prvak Švedska predvođena Tankovićem te autsajder Slovačka.
Grupa B
U grupi B su Makedonija, Portugal, Srbija i Španija.
Španija ne samo da je favorit u grupi, već je i najveći favorit za osvajanje prvenstva. Kako i ne bi bila kad Albert Celades može računati na Deulofeua, Saula Nigueza, Bellerina, Gayu, Suareza, Asensija, Williamsa, Grimalda, Arrizabalagu…
Ovo je najjača grupa s obzirom na to da su im konkurenti Portugal i Srbija. Glavne uzdanice Portugala su Renato Sanches, Goncalo Guedes i Ricardo Horta, dok se u Srbiji najviše očekuje od napadača Uroša Đurđevića te veznjaka Marka Grujića i krilnog napadača Andrije Živkovića. Makedonija je apsolutni autsajder u grupi.
Grupa C
U grupu C smještene su reprezentacije Češke, Danske, Njemačke i Italije.
U ovoj grupi očito je ko su favoriti koji će se boriti za plasman u polufinale. Nijemci ne dolaze kao nekada u sastavu koji izaziva veliki respekt, ali imena Taha, Meyera, Arnolda, Gnabryja, Weisera i Philippa govore sama za sebe. Italijane predvode Donnarumma, Rugani, Cataldi, Berardi, Bernardeschi, Petagna, Caldara, Benassi, Gagliardini, Chiesa… sve sami prvotimci klubova iz Serie A.
Česi i Danci će se, prema svemu sudeći, boriti za treće mjesto i pokušat će barem nekom od favorita pomrsiti račune.