Počinje Svjetsko prvenstvo

Od danas pa sve do 15. jula u Rusiji će biti održano 21. Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Ovo će biti posljednje prvenstvo u standardnom ljetnom periodu koje će brojati 32 ekipe, s obzirom da se iduće prvenstvo održava u Kataru u novembru i decembru 2022. godine, a na Mundijalu 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku će učestvovati 48 selekcija.

Titulu prvaka iz Brazila prije četiri godine brani Njemačka koja predvođena selektorom Joachimom Löwom želi ispisati historiju.

Finale na Lužnikiju

Eventualnim trijumfom Njemačka bi se izjednačila sa Brazilom po broju titula (5), te bi postala tek treća selekcija koja je odbranila titulu najbolje ekipe svijeta. Ranije je to polazilo za rukom Italiji (1930. i 1934.) i Brazilu (1958. i 1962.). Također, Löw bi postao tek drugi selektor koji je dva puta osvojio Mundijal (Vittorio Pozzo je vodio Italiju 1930. i 1934.).

Prvenstvo počinje danas utakmicom grupe A između domaćina prvenstva Rusije i Saudijske Arabije, a finale je na rasporedu 15. jula. Obje utakmice igraju se na stadionu Lužniki u Moskvi s početkom od 17 sati. Kompletan raspored utakmica možete pogledati na ovom linku.

Uz Njemačku, najveći favoriti turnira su Brazil, Francuska i Španija, dok iz drugog plana vrebaju Argentina, Belgija, Portugal i Engleska.

Od zemalja iz regiona u Rusiji će nastupiti Srbija i Hrvatska, a kao i svako prvenstvo do sada, uvijek barem jedna reprezentacija “zaluta”. Ovaj put ta uloga je pripala Panami koja se jedina plasirala u Rusiju uprkos negativnoj gol-razlici u kvalifikacijama.

Pobjedniku 32 miliona eura

Pobjednik turnira osim što će četiri i po godine imati status najbolje svjetske ekipe će dobiti i 32 miliona eura. Poraženom finalisti će pripasti 24, trećeplasiranoj selekciji 20, a četvrtoplasiranoj 18 miliona eura.

Ekipe koje ispadnu u četvrtfinalu dobit će po 13,5, a u osmini finala po 10 miliona eura. Sve ekipe koje ispadnu u grupnoj fazi takmičenja zaradit će po 6,5 miliona eura.

Sve utakmice iz Rusije će prenositi BHRT.

(Klix.ba)