Počeo XII međunarodni sajam pčelarstva „Tuzla 2021“

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović otvorili su danas XII međunarodni sajam pčelarstva „Tuzla 2021“ koji se održava na Trgu slobode u Tuzli. Ovom prilikom istaknuto je da Vlada Tuzlanskog kantona pruža redovnu podršku pčelarima.

„Svjesni da je ovo bila izuzetno teška godina za sve poljoprivredne proizvođače Vlada je kroz prvi ovogodišnji rebalans budžeta predvidjela povećanje podrške za poljoprivrednu proizvodnju za 2,5 miliona KM. Umjesto do tada predviđenih 4,5 miliona Vlada je u junu taj iznos povećala na 7 miliona KM. Imajući u vidu pozitivne finansijske tokove u Kantonu, kroz nedavno utvrđeni nacrt novog rebalansa kantonalnog budžeta smo predvidjeli dodatno povećanje sredstava za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju za 750.000,00 KM. To znači da smo ove godine za podršku poljoprivrednim proizvođačima osigurali ukupno više od 7,7 miliona KM“, rekao je danas ministar Smajlović.

„Naš odnos prema poljoprivrednim proizvođačima najbolje oslikava naša volja i spremnost, da, u skladu sa realnim mogućnostima Tuzlanskog kantona i prihodima koji se ostvaruju, pomognemo poljoprivrednu proizvodnju. Među poljoprivrednim proizvođačima svoje mjesto i ulogu imaju i proizvođači meda i proizvoda od meda“, zaključio je premijer Hodžić.

Prilikom otvorenja sajma Udruženje građana pčelara „Tuzla“ iz Tuzle je premijeru Hodžiću uručilo priznanje za saradnju i doprinos u razvoju pčelarstva.