Počeo 159. Purački vašer

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, otvoren je 159. Purački vašar. Ovo je  najstarija tradicija u Bosni i Hercegovini, a trajati će od 12. do 14. Oktobra.

“Organizacija vašera je protekla u najboljem redu, obzirom da se radi o specifičnoj organizaciji uvijek ima dopuna i puno stvari se mora rješavati u hodu.”  – rekao je za GlasTK Anel Osmanović, predsjednik MZ Puračić.

U Puračiću, čaršiji nadomak Lukavca, za vrijeme vašera možete pronaći brojne izlagače i posjetitelje iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona. Ovaj broj doseže i stotine hiljada. Bogata gastro ponuda prati vašersku trgovinu i druženje, pa tako je nezaobilazna slatka halva ili janječe pečenje.

“Izlagači su više nego zainteresovani i interesovanje je ogromno, posjetitelja kao i uvijek ima na pretek u traži se, Purački rečeno, “metar više” – dodaje Osmanović

Mlađe generacije se odlučuju na zabavni park sa raznim spravama, dok oni malo stariji ipak biraju šetnju i kupovinu.

“Gledali smo da  što više stvari pokušamo obuhvatiti, od policije, vatrogasaca, hitne pomoći i slično. Nakon dvije godine čovjek bude malo skeptik. Interesovanje je ogromno, tako da kad  uzmemo sve u obzir smatramo da je to “narodna tradicija” koja sama po sebi dovede ogroman broj ljudi, ipak je to tradicija koju narod voli” – zaključio je Anel.

Ukoliko još niste, posjetite najstariju bh. tradiciju, zabavite se i pronađite nešto za sebe i svoje najdraže.

 

E.H.