Počela podjela dopunskih taksi oznaka u TK za 2018.

U Ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona danas su, na Međunarodni dan automehaničara i vozača, podijeljene dopunske taksi oznake prijevoznicima koji obavljaju taksi prijevoz na području ovog kantona za 2018. godinu.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić istaknuo je da se dopunske taksi oznake dodjeljuju svake godine, te da one predstavljaju jedan vid suzbijanja nelegalnog taksi prijevoza na području TK, poručivši da je to glavni cilj kantonalne vlade, resornog ministarstva i svih legalnih taksista na području TK.

U resornom ministarstvu navode da je u proteklom periodu dosta učinjeno na suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza i da je broj nelegalnih taksi prijevoznika sveden na minimum.

Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu kreću se u rasponu od 500 do 1.500 KM.

Boja pozadine naljepnica za sve općine i Grad Tuzlu je ista kao u u prošloj godini i različite su za sve općine. Krajnji rok za postavljanje dopunskih taksi oznaka je 19. februar.

Na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini taksi djelatnost su obavljala 504 taksi prijevoznika sa 627 taksi vozila.

Najveći broj taksi prijevoznika registrovan je na području Tuzle, gdje taksi djelatnost vrše 342 taksi vozila, a među njima 180 ih je u Udruženju Tuzla Taxi.

Predsjednik ovog udruženja Neim Husić ističe da je dopunska taksi oznaka vrlo značajan segment na taksi vozilima, zahvaljujući kojoj je putnicima omogućeno da vrlo jasno prepoznaju taksi prijevoznika, koji uplaćuje svoje doprinose, koji je legalan i radi u skladu sa zakonom.

U oblasti taksi prijevoza na području TK uposleno je oko 700 osoba, a tokom proteklih 11 godina broj taksi vozila na području ovog kantona se udvostručio.

(Nezavisni.ba)