Počela izborna šutnja u Bosni i Hercegovini

Izborna kampanja za ovogodišnje predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH, koja je službeno počela 7. septembra, završena je jutros u 7:00 sati kada je počela izborna šutnja. Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju.

Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 7. oktobra, u 07:00 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Period izborne šutnje traje do 19 sati na dan izbora, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Opći izbori provode se za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Predsjednički i parlamentarni izbori bit će sprovedeni na 5.794 biračka mjesta, od kojih je 5.380 redovnih, a kako je ranije najavljeno iz CIK-a, angažovano je 314 mobilnih timova koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

Kada je riječ o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu, CIK je potvrdio da će blizu 1.000 birača moći glasati u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu te generalnim konzulatima u Chicagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Grazu.

Na izborima 7. oktobra građani BiH imati će priliku između 7.498 kandidata birati 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu blizu 8.000, raseljenih koji glasaju lično blizu 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano blizu 77.000.

CIK je za praćenje izbora akreditovao 6.500 posmatrača, od kojih 1.500 stranih, dok su općinske izborne komisije registrovale 60.000 stranačkih posmatrača.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

(Klix)