Plin nije obuhvaćen akcizama: Uvoznici moraju “garantovati” da neće završiti u vozilima

Distributeri plina na području Bosne i Hercegovine su od 1. februara u velikim problemima zbog novog Zakona o akcizama.

Naime, kako bi prodali plin koji će potrošač koristiti za, recimo, grijanje ili kuhanje, uvozniku ili distributeru se na teret stavlja potencijalna krivična odgovornost ukoliko kupac plin iskoristi za pokretanje vozila, jalja Klix.ba.

Primjene Zakona o akcizama i Pravilnika o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini stvorile su ogromne probleme uvoznicima i distributerima propan-butana i autoplina. Cisterne su danima na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati plin jer se boje prekršiti Zakon.

U razgovoru za Klix.ba izvršni direktor “GTG Plin” iz Zenice Emir Berbić je pojasnio u čemu je problem.

“Zakon je odredio da se od 1. februara kod uvoza propan-butana, koji se na tržištu planira prodavati za snabdijevanje motornih vozila, plaća akciza u iznosu od 0,40 KM/kg. Ništa to ne bi bilo sporno da prateći pravilnik nije odredio da se prilikom uvoza propan-butana koji nije namijenjen prodaji za snabdijevanje motornih vozila mora popuniti izjava kojom uvoznik pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će tako uvezen propan-butan, neobrađen, oslobođen akcize, prodavati isključivo korisnicima koji taj plin neće koristiti u vozilima”, izjavio je Berbić te dodao da oni ne mogu znati šta će dalji korisnici raditi s propan-butanom.

Zbog ove stavke uvoznici su ograničeni jer uvezen plin u cisternama ne mogu prodavati firmama koje se bave punjenjem propan-butana u boce.

“Uvoznik je ograničen i da plin napuni u boce u svojoj punionici i proda ga na benzinskim pumpama koja bi vršila dalju distribuciju. Time je ovaj Zakon uvoznicima propan-butana onemogućio slobodnu trgovinu te pojedine trgovce i potrošače stavio u neravnopravan položaj. S druge strane se zakon, a ni pravilnik nisu decidno odredili prema pojmu krajnji korisnik što otvara prostor za manipulacije. Da li su to i pravna lica koja plin koriste za obavljanje osnove djelatnosti (trgovina plina u bocama na malo) ili samo potrošači koji na neki način vrše utrošak, odnosno, sagorijevanje plina, ostaje nejasno”, dodao je Berbić.

Pravilnikom je određeno i to da je teret dokazivanja utroška plina na uvozniku čime bi uvoznik trebao odrediti za šta će kupac koristiti propan-butan. Međutim, najveći problem je legitimacija građana prilikom distribucije propan-butana u bocama.

“Distributeri propan-butana u bocama sada moraju legitimisati kupce. Shodno navedenom pravilniku obaveza obveznika indirektnih poreza je da vodi evidenciju o prometu tečnog naftnog plina koji nije namijenjen za vozila, a to podrazumijeva uzimanje ličnih podataka od fizičkih lica na maloprodajnim skladištima u vidu imena, prezimena, mjesta i adrese kupca, JMBG, registarska oznaka vozila otpreme i drugo, što je u direktnoj koliziji sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka” pojašnjava Berbić.

Distributeri najavljuju da su samo ovo neki od problema koji su nastali u dva dana, ali da će vikend donijeti dodatne probleme i poteškoće u poslovanju distributera propan-butana.

(Klix.ba)