Plastenička proizvodnja-uz podršku TIKE

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Tika realizovala je nekoliko projekata na području općine Živinice.Prva donacija u vidu plastenika na podruičju TK realizovana je prošle godine, kada je donirano 80 plastenika i to po 20 Srebrenici, Vogošći, Kladnju i Živinicama.

TIKA želi prvenstveno pomoći ženama koje su nezaposlene, pa je takva donacija stigla i na adresu Mirnse Mumić iz Gornjih Dubrava.

“Posebno želim istaći da je ovo primjer bez protekcije, što znači da niko nije mogao preko bilo koga ni na koji način uticati na komisiju, koja je radila po kriterijima za dodjelu plastenika.Stručna lica TIKE su došla na teren da odrede da li odgovara zemljište za plasteničku proizvodnju, tako da je sve prošlo u najboljem redu”, objašnjava nam Mirnesa Mumić kako je postala vlasnica jednog od 20 plastenika dodjeljenih na području općine Živinice.

Uz dodjelu plastenika Mirnesa, a i ostali, dobili su sadnice majske salate oko 1400 komada, potom u proljeće su dobili donaciju u sadnicama paradajz, paprike i krastavce, a takva praksa nastavljena je i ove godiune.

“Na proljeće takođe ide još jedna donacija sadnica paprike, paradajza i krastavaca, a
posebno bih naglasila da smo imali stručna predavanja koju nam je obezbijedila TIKA.
Profesor doktor Lutvija Karić Muratović nam je održala predavanja i mogli smo s njom stupiti u kontak u bilo koje doba, ako nam nešto nije bilo jasno ili ako krene nešto kako ne treba!Stručni savjeti su nam bili od velike koristi i bez tog sigurno bi nam
propali proizvodi”, kaže nam Mirnesa.

(Š.G./zivinice.ba)