Penzioneri u Tuzli ponovo izlaze na proteste

Stranka penzionera/umirovljenika — Gradska organizacija Tuzla, nastavlja sa protestima u petak, 15. oktobra.

“Naš osnovni zahtjev je povećanje prosječne penzije/mirovine u iznosu od 52 posto prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vlada F BiH se oglušila na isti zahtjev, koji smo istakli na prvim protestima prije mjesec dana. Nezvanično su odgovorili u medijima tvrdnjom da nema sredstava, niti zakonskog osnova za povećanje penzija/mirovina.

Mi ne odustajemo od osnovnog zahtjeva, a Vladi i premijeru Novalića poručujemo da sredstava nema zbog nepravedne i nemoralne raspodjele u društvu. Zbog nemoralnih zakona koje usvaja vlast. Zbog nesposobnosti vladajućih struktura da spriječe ogromnu korupciju i kriminal. Korupcije nema bez direktnog učeščća vlasti ili njenih funkcionera. Mnogi od njih su direktni učesnici i u kriminalu, što pokazuju aktuelni sudski postupci protiv visokih funkcionera u BiH.

Protesti će biti održani 15. oktobra. Okupljanje je ispred NLB Banke u 10 sati, odakle će kolona krenuti do Trga slobode, gdje će se učesnicima obratiti organizatori protesta, navodi se u saopćenju Stranke penzionera/umirovljenika – Gradskog odbora Tuzla.