Penzioneri će u maju dobiti “najveću penziju do sada”

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladit će penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere uz iznimku onih koji primaju najvišu penziju.
Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako se radi o redovnom godišnjem usklađivanju penzija koje je predviđeno novim zakonom.

– To se radi 15. aprila svake godine na temelju dva parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija iznositi oko 3,5 posto – pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzije u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi penzioneri u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

Prema računici, penzioneri bi mogli u maju dobiti na postojeću penziju i dodatnih minimalnih 48 KM.

– Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona na godišnjoj razini što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija – kazao je Kvesić.