Panonska jezera: Idealno mjesto za kupanje i liječenje slanom vodom u ljetnim danima


Toplo vrijeme je izmamilo turiste da svakodnevno čak i u ranim jutarnjim satima idu putem Panonike.
Šarenilo boja na sve strane, uz suncobrane i ležaljke, kabine za presvlačenje i bezbroj ugostiteljskih objekata već na ulazu gostiju, osvajaju dušu kupača da žurnim korakom kroz kapiju skidaju papuče i po ugrijanom kamenu i pijesku svrate na slapove i tri jezera u kojim mogu da odmore um i tijelo.


Nema čekanja, kaže Enes Begtašagić, koji se svake godine kupa na Panonskim jezerima. Nema nikakvih bolesti, ali je upoznat o dobrobitima slane vode. Od prvog dana otvaranja Panonike prvo odredište je kupanje u toploj vodi, saliniteta 35 gr/l, ali nikako poslije ispiranje slatkom vodom bar tri dana jer je ovo banja, a slana voda liječi, pojašnjava Begtašagić.


Na Panonici je svake godine i Safija Bašić, mještanka Mihatovića, dolazi zbog skočnog zgloba koje je ranije operisala , a voda joj je pomogla u velikoj mjeri, da se sada bez problema kreće, pa čak i igra.
Uz obalu pod suncobranomna stolici je spasioc Bakir Hasičević koji nadgleda jezera i pruža sigurnost svim kupačima.


Direktor JKP Panonike Tuzla,  Maid Porobić, rano stiže u svoj ured, pa prolazeći pored slapova koji žubore i uz graju kupača osjeća zadovoljstvo jer je sve pod kontrolom njegovih radnika.

-Pripreme su bile velike, očekujemo lijepo vrijeme i u avgustu, a pored Panonskih jezera turisti mogu obići arheološki park, sojeničko naselje i geološku postavku. Ulaz za sve posjetioce je besplatan, a kustos će ispričati posjetocima dio bogate historije koju nosi ovaj grad. Cilj nam je da do kraja sezone Panoniku posjeti 260.000 turista koji već dolaze iz cijele Evrope i svijeta.
Imamo i dječiji zabavni park, ugostiteljske objekte, kulturne i zabavne sadržaje. Grad Tuzla je dobitnik najvišeg priznanja, Svjetske Cursstrel organizacije Odisej  i „Ujedinjenih nacija (2012 UNWTO  ULYS sses  AWARD „-
naglasio je direktor Porobić.

Ove godine je zaposlen i predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze, Mersudin Muminović koji s osmijehom i na poseban način prilazi gostima, donosi kafu, sokove i druge narudžbe, pa je omiljen među kolegama, a i gostima. Na drugom jezeru je kapija za službeni ulaz i za automobile gdje je ovog dana radio Amir Kurbašić-Kurbaša, koji već sedam godina radi na Panonici.


U blizini je Restoran Panonski lovac koji ima bogatu gastro ponudu, prelijep enterijer, parking, dvije ljetne bašte i povoljne cijene. U restoranu se organizuju proslave Nove godine, rođendani, svadbe, diplomski i drugi važni događaji.
U Panonskom lovcu se održavaju i vjenčanja gostima. Svadbeni meni je po izboru, nude i fotografske usluge i muziku.


Stalni posjetioc Panonike je i poznati Kralj Panonike, Mujo Sinanović, koji sa nestrpljenjem očekuje 15. avgust kada će obilježiti svoj 95. rođendan.
Ponekad je vrijeme varljivo, ali kapije na ulazu su uvijek pune posjetioca. Panonika i draž ovog Panonskog mora koje je u centru grada, neće ih nikada iznevjeriti, pa će se mnogi opet vratiti da u njemu uživaju.

 Duška REBIĆ