Pannonica Tuzla najposjećenija turistička destinacija u BiH

Ljeto je već stiglo sa visokim temperaturama, a i Pannonica je „oživjela“ u punom kapacitetu sa posebnim sadržajima i svakodnevno pristižu gosti sa svih strana u ovu oazu ljepote tuzlanskog mora.
Već od glavnog ulaza se osjeti graja od turista, ali i od ulaza ljepotu daje šarolikost uz veliki broj suncobrana raznih boja, ležajki, stolica, ali i spasioca u posebnim odijelima plave boje koja se uklapa u brigu o svakom kupaču koji pliva u vodi.
Mnogi sadržaji koji su rganizovani za ovogodišnju ljetnu sezonu uz Arheološki park, Sojeničko naselje, sportske terene, slane slapove posebno privuku goste koji stižu najviše tokom vikenda iz cijele BiH i drugih zemalja. Svakako su još ranije doznali za ljekovitost slane vode koja liječi mnoge bolesti, a tako im je bilo davno vrijeme, kada je ova ista voda liječila sve redom u Slanoj Banji.
Svi ono koji stignu na Kapiju Pannonice mogu da biraju mjesto gdje da se smjeste u izboru tri mjesta i slapove , čiji se pad sa visine dopire do Kapije na ulazu.
Kako je istakao direktor JKP Pannonica Tuzla, Maid Porobić, možete unijeti svoju hranu, piće i svoj plažni mobilijar da se jeftino prođe.To su pogodnosti koje samo Pannonica ima.U odnosu na prošlu godinu prosječno poskupljenje cijene ulaza je 22 % , a ove sezone prodato je 7.300 sezonskih ulazica zbog velikog broja građana Tuzle jer je Pannonica najjeftinija turistička destinacija u BiH,ističe direktor Porobić, koji dodaje, ove godine smo primili 150 radnika zbog sigurnosti gostiju, a ima i Hitna pomoć koja svskodnevno dežura sa svojim vozilom.
Među spasiocima jei prvi puta  ove godine ženska osoba, ovog puta Iris Samardžić , koja je upoznata kako pomoći onome kome je potrebna pomoć. Imali smo intervencije, pretežno djeci i jednom gospodinu, a na svakom jezeru ima 4 spasioca radi veće sigurnosti, ističe Iris.
U drugom jezeru uživa u sunčanju mlada djevojka Berina , koja se odmara od učenja jer je tek završila Srednju školu.Nedaleko od nje je i štand za masaže, na kojem radi sa posebnošću Armin Huseinagić koji ističe da su za masaže najviše zaineresovane žene, ali i muškarci i sa svojim masažama je doprinjeo turističkoj ponudi grada na Pannonici.
Damir Muratović  već četvrtu godinu radi na Pannonici, a ove godine je na Kapiji za službeni ulaz , ističe Damir i sa pogledom ispraća grupu mladića sa ekskurzije koja je stigla iz Kaknja na Pannonicu. Prezadovoljni su turisti jer imaju pred Kapijom da kupe mogućnost sve što je potrebno za kupanje, za plivanje i papuče, kostime, kape, suncobrane, kačkete  i sve drugo, a za hranu ne treba da brinu jer su okolo svih plaža restorani nude sve da utole glad turisti. Svakako ovih dana je u tome pomogao Sajam koji organizovan na platou između prvog i drugog jezera , gdje su učesnici 15 izlagača koji nude turistima da degustiraju svoje proizvode, sokove, kavu, sladolede, palačinke, sendviće , dok se čuje graja sa igrališta na kojem se igra odbojka, a zasigurno će i igrači navrati poslije igre da se osvježe.
Nadira Ćehajić i Andrea Vidaković  sa svoji kolegicama na Sajmu reklamiraju coktu „ALTERMEDIA“ i uz muziku cupkaju da tako dočekaju turiste da se osvježe njihovim brendom.
Mersdudin Muminović na Pannonici je sada konobar u „Pumpari“i kako ističe, prezadovoljan je sa gostima i kolegama jer su otvoreni za svaki vid saradnje , osjeća se prijatno, kaže Mersudin.
Na Sajmu je i poznati Sead Hambiralović sa štandom svoje tek izdate knjige u kojima je obilježio susrete sa kupačima na Pannonici.
Mnogi su se obradovali kada su primjetili da mjesto Kralja jetzera Muje Sinanovića nije ostalo prazno.Stigao je Kralj jezera Mujo pješke od svog stana sa Sjenjaka sa štapom u ruci, ali se nada da će ozdraviti i da će sa visine opet posmatrati jezera i kupače, kao pravi Kralj da ne izgubi svoju titulu.
O svom dolasku ističe, da je došao na Pannoniku drugi put ove godine jer ga bole zglobovi i nada se da će ozdraviti i proslaviti 15 avgusta svoj 96 rođendan, gdje je dobio titulu kao najbolji plivač, ističe Kralj Mujo koji ne želi da izgubi svoju titulu , na momente ode da zapliva, na momente se odmara pod svojim suncobranom i gleda i sluša žubor slapova na kojima nekada zapliva na njima, da dopuni svoja osvježenja u nekom danu.
Na slapovima je spasioc koji usmjerava kupače da im voda ne pada na glavu i vrat, već samo na ramena, kako ističu medicinski stručnjaci, ali i da se poslije kupanja ne ispiru bar 3 dana slatkom vodom da uđe u njih lijek, a svakako da hodaju bosi po kamenu i pjesku, jer se tako uspostavlja rad svih organa i pomaže zdravlju. Tako su doznali i turistiiz Zenice koji su stigli sa dva utobusa na Pannoniku , kupaju se i odmaraju i posmatraju predivno kamenje sa kojim je cijela plaža na sva tri jezera tako popločana.
Turistička zajednica Grada Tuzle je zajedno sa Turističkom zajednicim Tuzlanskog kantona kreirala  je nagradnu igru, da ove godine podijeli nagrade, besplane karte na ulazu za Pannonicu, istakla je Amra Jaganjac direktorica Turističe zajednice Grada Tuzle.
Piše: Duška REBIĆ