Pakistan:Osigurane stipendije za bh. studente na prestižnom univerzitetu

Ambasador BiH u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević je na sastanku s predstavnicima prestižnog pakistanskog univerziteta za nauku i tehnologiju NUST (National University of Sciences and Tehnology) dogovorio stipendije za bh. studente.

Stipendije (njih 30) su precizirane za nivoe bachelor, master i PhD studija i to za sve inžinjerske pravce koje nudi NUST ( mašinstvo, elektrotehnika, građevina, hemijski inžinjering, metalurgija, avioinžinjering, IT i druge).

“Ambicija nam je bila i još je da što više surađujemo u obrazovnom sektoru i to na svim nivoima. Već imamo dva profesora iz BiH koji predaju u Islamabadu, ali potrebno je da imamo više studenata. Naime, u poslijeratnim godinama imali smo nekolicinu naših studenata ovdje, no to je prije nekih desetak godina stalo”, naglašava ambasador Makarević.

Za bh. studente NUST može ponuditi vrhunsko obrazovanje te dodatne zajedničke programe koji se vežu za renomirane univerzitete poput Harwarda, MIT-a i Stanforda.

Aplikacije se predaju online putem stranice Univerziteta, a rokovi su svake godine u maju ili junu za početak akademske godine u septembru. Stipendijama je predviđeno besplatno studiranje i boravak u studentskom domu te mjesečni džeparac koji je namijenjen za korištenje menze.

(Radiosarajevo.ba)