Ovogodišnja Međunarodna likovna kolonija Breške okupila 15 umjetnika iz 9 država

Međunarodna likovna kolonija Breške ove godine okupila  je 15 umjetnika iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Češke i Poljske.

Umjetnici  ovih dana stvaraju umjetnička  djela na  devetnaestoj likovnoj koloniji Breške u Tuzli, u Breškama, te u župi Šikara,  koja postala je prepoznata u cijeloj BiH.

Organizator ovog kulturnog događaja  je Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Tuzli u čijem fundusu ostaje najveći dio slika.

Tokom protekle dvije decenije  na Breškama je boravilo oko 300 umjetnika iz raznih dijelova Europe. Koloniju je posjetilo hiljade građana, a do sada je na njoj nastalo oko osam stotina umjetničkih djela.

Umjetnica Zehrina Karić iz Lukavca, kazala je da ova kolinija prije svega predstavlja druženje umjetnika i razmjenu iskustava i različitih pristupa umjetnosti.

Rekla je da su njene ljubavi slikarstvo i prosvjeta, uposlena je i kao profesorica, a prva ljubav joj je slikarsvo.

-Trenutno u BiH ne uspijeva umjetnicima da živi od svog rada. Oni koji cijene umjetnost posvećuju se tome, kupuju djela, međutim jako malo je tih koji cijene umjetnost, dodala je

Akademski slikar iz Podgorice, Mirko Dragović kaže da ova kolonija predstavlja druženje, nova poznanstva, nove  kontakte.

Svaki umjetnik bude bogatiji za umjetnička i ljudska iskustva, što nadahnjuje za više stvaranja.

Slikarima je slikarstvo prva ljubav, a sve ostalo smatraju kao sporedni posao, koji moraju raditi, navodi ovaj umjetnik.

Među umjetnicima na ovogodišnjoj likovnoj koloniji  Breške ima nekoliko umjetnika, koji su već nekoliko godina učestvovali na ovoj koloniji, i imali su lijepo iskustvo, što se  i potvrdilo i ove godine, kazao je Boris Pejić, iz HKD Napredk.

Teme su slobodne, a slikari  na platnu prenesu često impresiju koju steknu boraveći na ovoj koloniji.Hvale ovaj kraj i mir koji im je potreban za rad, planiran je i prijem kod gradonačelnika Tuzla, dodao je.

Po završetku likovne kolonije u Breškama, svake godine ostane do 30 djela od kojih se dio pokloni domaćinu, dio se nalazi u KŠC „Sveti Franjo“, a dio se proda , a od te prodaje  se stipendiraju nadareni učenici i studenti.

Ovogodišnju   Međunarodnu likovnu koloniju Breške  u nedjelju 1. Jula  je otvorila  Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH.

(fejm.ba)