Ovo su najtraženija zanimanja u Njemačkoj, za neke od njih ne treba diploma

Novi zakon omogućiće dobijanje šestomjesečne vize za dolazak u Njemačku kako bi se uopšte tražio posao

Inženjeri, informatičari, ljekari, biolozi, hemičari, ali i vodoinstalateri, pekari, njegovatelji, neka su od najtraženijih zanimanja u Njemačkoj.

Lista, koju je polovinom 2018. objavila njemačka Savezna agencija za zapošljavanje, nudi pregled zanimanja koje radnici bez njemačkog državljanstva mogu da obavljaju u ovoj zemlji. Kako se navodi, radnika nedostaje, a jedna od mjera za rješavanje ovih problema je “ciljana imigracija”.

Iako je zapošljavanje stranih državljana u Njemačkoj znatno olakšano, a značajne olakšice se tek očekuju od početka iduće godine, prvo je neophodna provjera kvalifikacija. Ipak, za neka se zanimanja neće tražiti diploma.

Lista najdeficitarnijih zanimanja u Njemačkoj

inženjeri svih vrsta
informatičari
ljekari
biolozi
hemičari
matematičari
tehničari
električari
vodoinstalateri
lakireri
keramičari
kuhari i pekari
stolari
njegovatelji

Od januara iduće godine svi strani državljani postaju ravnopravni sa građanima Njemačke i državljanima drugih zemalja EU na tržištu rada u Njemačkoj.

Poslodavac neće više morati da dokazuje da na domaćem tržištu rada nema odgovarajućih stručnih kadrova. Nije čak ni neophodno da potencijalni radnici budu stručni u deficitarnim zanimanjima, jer se tržište rada otvara za sve obrazovne profile, ali će deficitarci lakše naći posao.

Jedino je neophodno da potencijalni došljaci u Njemačku budu kvalifikovani za neki posao, a stručnost se dokazuje diplomom stručne ili visoke škole. Diploma nije neophodna za IT stručnjake. Oni ne moraju imati formalno obrazovanje, već pet godina radnog iskustva.

Novi zakon omogućiće dobijanje šestomjesečne vize za dolazak u Njemačku kako bi se uopšte tražio posao. To znači da je zabranjeno tražiti posao ukoliko se dođe bezvizno, odnosno turistički. Strani državljani tokom tog šestomjesečnog boravka u Njemačkoj radi traženja posla moraju da se sami brinu o sebi, odnsosno da dokažu da imaju dovoljno novca za život u Njemačkoj i da neće računati ni na kakvu socijalnu pomoć.

(nezavisni.ba)