Ovo je najbogatija porodica na svijetu

Najbogatijih 25 porodica na svijetu posjeduje bogatstvo od oko 1.100 milijardi dolara, prema podacima američkog Bloomberga

Najbogatija familija na svijetu je američka porodica Walton, čije ukupno bogatstvo iznosi 152 milijarde dolara.

Oni su vlasnici Walmarta, najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca s prihodima od 500 milijardi dolara i skoro 12.000 prodavnica širom svijeta.

Na drugom mjestu je porodica Koch s imovinom vrijednom 98,7 milijardi dolara. Koch Industries jedna je od najvećih američkih kompanija i bavi se raznim industrijskim granama.

Na trećem mjestu je porodica Mars „teška“ 90 milijardi dolara. Porodica se bavi biznisom sa slatkišima a poznata je po čokoladicama Mars, Milky Way, M&M itd.

Četvrta je belgijska porodica Van Dam koja se bavi proizvodnjom piva, a vlasnici su brendova kao što su Budweiser, Corona, Stella Arois. Njihovo bogatstvo iznosi 54,1 milijardu dolara.

Na petom mjestu je porodica Dumas (kompanija Hermes, 49,2 milijardi), a zatim slijede familije Wertheimer (brend Chanel, 45,6 milijardi), Ambani (Ambani konglomerat, 43 milijarde), Quandt (BMW, 43 milijarde), Cargill MacMillen (42 milijarde), Boehringer (42 milijarde)…

U ovoj analizi navedeni su samo takozvani porodični klanovi, odnosno naslijeđeni biznis. Pojedinačni milijarderi koji su se sami obogatili, poput Jeffa Bezosa, koji je najbogatiji pojedinac na svijetu, nisu uključeni u listu. Bezosovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na oko 140 milijardi dolara.

(biznisinfo.ba)