Otvorena izložba prve školovane umjetnice u BiH, Adele Behr u Atelje „Ismet Mujezinović“ u Tuzli

U oganizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla u sklopu Centra za Kulturu u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ upriličena je izložba prve školovane bh umjetnice Adele Behr, rođene u Tuzli.
U velikom galerijskom prostoru ove ustanove predstavljeno je 30 umjetničkih radova iz fundusa Međunarodne galerije portreta u kojoj se nalazi 87 umjetničkih radova ove poznate svjetske umjetnice.
„Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od Federalnog ministarstva kulture i sporta radove smo opremili, uramili i konzervirali . Umjetnički pravac umjetnice se razvijao u Beču, imamo i  grafike u drvoredu, tri autopertreta, mrtvu prirodu i druge portrete koji su nastajali u vrijeme njenog školovanja.
Bila je prva grafičarka u BiH, koja je radila najčešće u brojnim mjestima u kojima je živjela i koje je posjećivala tokom svog života, istakla je kustosica Amra Ćebić ,iz Centra za kulturu Tuzla, na otvaranju izložbe.
O umjetnici Adele Behr , govorio je i Samir Sufi, kustos Međunarodne galerije portreta Tuzla koji je na otvaranju izložbe podsjetio, da je Adela Behr rođena 1888.godine u Tuzli. Sa porodicom seli u Sarajevo, a potom odlazi u Beč gdje sa talentom i upornošću dobija besplatno školovanje. Nakon završetka Umjetničke škole za žene i djecu vraća se u BiH,njen život dalje određuje prvi i Drugi svjetski rat , ali nije odustajala od slikanja i na neki način bilježi jedan period njenog života .

U umjetničkom opusu Adele Behr su grafike koje je radila iz 1910 godine do 1920, najčesšće su to sarajevske mahale, Jajce, Drvar , a bilježila je slikom onako kako jeste , njenu kolekciju Međunarodna galerija portreta je počela skupljati 1978 godine , povodom održavanja njene prve izložbe.
Adela je bila jaka žena , borila se da bude ono što jeste , borila se za pravo žene, bez obzira na predrasude o ženi, istakao je Samir Sufi.
Adela Behr je umrla u Sarajevu 1966.godine , a njena djela su ostala potvrda za cijeli njen život da je živjela na ovim prostorima prva školovana umjetnica u Bosni i Hercegovini.   
Izložba ostaje otvorena za sve posjetioce da je pogledaju do 5.1.2022 godine.


Piše:  Duška REBIĆ